Tvrtke

MINISTAR ČORIĆ: I pronalazak strateškog partnera je dobar scenarij za Inu

Piše: PolitikaPlus

Godinu dana nakon najave da se ide u otkup Molovih dionica u Ini, Vlada je danas objavila poziv za angažman savjetnika u vezi s mogućom kupnjom dionica te njihovom naknadnom prodajom strateškom partneru. Poziv će biti poslan na 18 adresa uglednih svjetskih institucija. Više o tome u središnjem Dnevniku govorio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Ministar Ćorić je kazao kako je rok za poziv konzultantima u postupku otkupa MOL-ovih dionica Ine 15. siječnja. Dodao je kako će biti upućeno osamnaest poziva i to najrenomiranijim imenima svjetske konzultantske scene.

"Vlada RH od konzultanta kojeg ćemo odabrati po dostavi njihovih ponuda očekuje prije svega pomoć u procjeni vrijednosti mađarskog udjela u Ini, i u tom kontekstu nakon što se taj posao dovrši idemo korak dalje", rekao je. Na pitanje koliko očekuje da bi to moglo koštati državu kazao je da ne želi o tome spekulirati.

Bilo je riječi i o tome je li otkup MOL-ovih dionica jedina opcija ili je moguće traženje novog strateškog partnera. "Vlada je objavila namjeru o otkupu dionica Ine od MOL-a, i u tom kontekstu naša intencija nije se promijenila. Mi držimo da je i ta opcija pronalaska strateškog partnera isto tako dobra opcija, dobar scenarij za Inu", istaknuo je. Kazao je da bi cijeli proces mogao završiti u drugoj polovici sljedeće godine.

Govorilo se i o odluci kojom je Savjetodavno stručno povjerenstvo za procjenu utjecaja na okoliš izgradnje Termoelektrane Peruća projekt ocijenilo neprihvatljivim za okoliš te o problemu razdjelnika. "U narednim mjesecima izaći se se s promjenom pravilnika i zakonskog okvira na temu razdjelnika", kazao je ministar.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

strateški partner, ina, tomislav čorić