Energetika

PREDSJEDNICA GRABAR-KITAROVIĆ: Jedan od najvažnijih projekata je izgradnja LNG terminala na Krku

Piše: PolitikaPlus/HRT

Europska energetska politika, koju i Hrvatska mora slijediti, ima tri cilja: sigurnost opskrbe, konkurentnost i održivost. Sukladno njima razrađeni su i konkretni ciljevi energetske i klimatske politike Europske unije - do 2020., 2030. i 2050. godine, izjavila je predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović, otvarajući konferenciju "Hrvatska kakvu trebamo - energetska budućnost Hrvatske", a koja se održava u Zagrebu u organizaciji Večernjeg lista. 


Države članice, uključujući i Hrvatsku, obvezale su se provesti te ciljeve, što nužno traži prilagodbu hrvatskog energetskog zakonodavstva, planova i strategija, kazala je. Ponovila je kako Hrvatskoj nedostaju ključni strateški dokumenti u energetskom sektoru za razdoblje do 2050. godine te da postojeći dokumenti nisu aktualni jer ne sagledavaju razdoblje nakon 2020. i ne nude rješenja za "akutne i predvidive probleme". Drago joj je stoga čuti da je u tijeku priprema za izradu nove energetske strategije, koju se planira donijeti tijekom 2018. godine. Apelira ipak na "veću dinamičnost, konzistentnost, bolju organizaciju i žurnost" u izradi strateških dokumenata.

Na žurnost, kaže, apelira iz više razloga. Najvažniji je taj što se u cijeloj Europi, pa tako i u Hrvatskoj, događa velika tranzicija energetskog sektora od ugljičnog prema niskougljičnom, što duboko mijenja odnose u energetici. U tome vidi veliku priliku za novi rast i razvoj Hrvatske.

Jedan od najvažnijih projekata je izgradnja LNG terminala na Krku - kazala je predsjednica. - Ovom projektu svoju potporu daje i američka administracija. Predsjednik Trump me pitao o izgovoru otoka Krka - kazala je predsjednica i dodala da "sigurnost uvijek ima svoju cijenu"

Spomenula je i niz mjera država u Europskoj uniji koje su ovu energetsku tranziciju iskoristile za napredak i razvoj, ne samo energetike, nego i gospodarstva u cjelini. "Energetska učinkovitost nazvana je i new dealom 21. stoljeća", komentirala je.

Na konferenciji će se održati dva tematska izlaganja. Akademik Mirko Zelić održat će prezentaciju na temu energetike kao okosnica sigurnosti i gospodarstva, a Vlatko Cvrtila, dekan Veleučilišta VERN održat će prezentaciju na temu energetike kao geostrateško oružje. Također, održat će se dvije panel diskusije na kojima sudjeluju brojni stručnjaci.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kolinda grabar kitarović, lng terminal, energetika