Hrvatska

Plenković : HNS je začahuren, morat će se prozračiti u razdoblju pred nama

Piše: Ivana Vranješ

Predsjedništvo i Nacionalno  vijeće HDZ  u  četvrtak je održalo  posljednju  ovogodišnju sjednicu na kojojsu se rezimirala  postignuća i aktivnosti  stranke u 2017 godini. Razgovaralo se i o aktualnoj političkoj situaciji , članovi  Predsjedništva HDZ-a  informirani su  o  trenutnim odnosima  s Slovenijom i razgovorima s slovenskim premijerom Mirom Cerarom.

„ Predsjedništvo je  dalo  potporu Vladi za  aktivnosti koje  su na tragu nalaženja rješenja koje će biti obostrano prihvatljivo  za pitanje granice između  Hrvatske i  Slovenije „, rekao je novinarima  predsjednik  HDZ-a  i Vlade  Andrej Plenković.  Usvojen  je i godišnji plan rada  za 2018 godinu, a  glavni  tajnik je podnio izvješće  o  financijskom stanju  u stranci.

Plenković je na  upit novinara  komentirao i stanje u   Hrvatskom nogometnom savezu . „ Bio sam na Danu hrvatskog sporta koji je  organizirao Hrvatski olimpijski odbor  Vlada je u dva  proračuna  koja smo donijeli  povećali izdvajanje  za  hrvatski sport. Smatram da je on bitan za naše  društvo, za mlade , za jednu pozitivnu klimu u društvu“,  izjavio je Plenković. Podsjetio je kako je  na  sjednici Vlada na koji je bila i državna tajnica  Janica Kostelić, donijela  odluku da se za  100 posto povećaju nagrade  vrhunskim  sportašima za postignuća . Plenković je poručio  kako HDZ- u i njemu osobno je želje  da se sport depolitizira i da sportašima.

„ Kad je riječ o   HNS-u, kad sam se malo familijarizirao s  odredbama  Statuta, on možda jest  u skladu s zakonom , ali sigurno je začahuren kad je riječ o mogućnostima kandidature u HNS-u . Praktički se  skupljanjem  potpisa sa razine  županijskih  saveza može onemogućiti kandidatura  više od jednog kandidata. To se i dogodilo“, ističe Plenković. Smatra da to nije zdravo pogotovo kad je bilo više kandidata koji su imali ambicije. Dodao je da jedna demokratska procedura s više kandidata, pluralistički bila bi zdrava za HNS.

„ No očiti nisu sazreli uvjeti za  to. HNS će se morati prozračiti u razdoblju pred nama“, rekao je Plenković.

Na upit novinara  o Agrokoru  Plenković je rekao kako izvanredni  povjerenik Ante  Ramljak je predstavio jedan koncept nagodbe  „ Dobavljači  su u ovoj priči od  prvog dana  s njima se temeljito konzultira . Da li su svi zadovoljni s konceptom ili nisu , očito da neki  nisu. Načelno gledajući  put koji je pred nama je put  dogovora, put pregovora u  okviru kojeg vjerovnici bez obzira u kojoj su kategorizaciji  imaju glavnu  riječ i ključnu ulogu . To je  proces o kojem ćemo govoriti i raditi na njemu“, zaključio je Plenković.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sport, hns, andrej plenković