Kultura

KRATKI IGRANI FILM: ''I love YU'' Irene Škorić dobio nagradu žirija na festivalu u Švedskoj

Piše: PolitikaPlus

Kratki igrani film 'I love YU'' redateljice i scenaristice Irene Škorić,  dobio je  nagradu žirija za najbolje „žensko prisustvo na filmu“ na Balkan New Film Festivalu BaNeFF, koji se je održao od  19.-21.12.2017. u Stockholmu.

Stručni žiri  je istaknuo motivaciju za nagradu:  "Sjećanje je sve, kombinacija obiteljskih filmova i ponovno proživljenih trenutaka odmora, ljubavi i svakodnevnog života. Lokalna priča o Rijeci otkrivena je kao rezultat poetskog filma."

 

Film je odabran kao jedini hrvatski kratki igrani film u konkurenciji 16 dokumentarnih i  kratkih igranih filmova iz Švedske, S.A.D.-a, Srbije, Makedonije, Albanije, Crne Gore, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Indije…

Film je svoju međunarodnu premijeru  imao na World Film Festivalu u Montrealu, a hrvatsku na Danima hrvatskog filma u Zagrebu.

Na WorldFestu u  Houstonu osvojio je Zlatnu nagradu za Najbolji kratki igrani film u kategoriji drame, a na Ouchy film awards u  Lausannei u  Švicarskoj nagradu za najbolju režiju.

I love YU, snimao se na lokacijama grada Rijeke, a radnja je smještena u šezdesete i sedamdesete godine prošlog stoljeća, te u današnje vrijeme. Ovaj film emocijom zaogrće svijet mašte, stvarnosti i sjećanja. Ljudi, stvari, prizori i slike čine ljubavni B mol koji se zbiva nekad, sad i uvijek.

Uloge u filmu igraju Boris Pavlenić, Jelena Perčin, Lukrecija Brešković, Hrvoje Klobučar i Slaven Knezović. Produkciju potpisuje Udruga za audio vizualno stvaralaštvo Artizana.

 

Direktor fotografije je Raul Brzić, montažer Veljko Segarić, a film je sufinanciran sredstvima Grada Rijeke i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Autorska mi je radost otkrivati jednu nepoznatu Rijeku, kao čudesnu i još neistraženu pozornicu ne samo za ovaj već i neki budući film. – Irena Škorić

Festival BaNeFF posvećen je novijoj produkciji zemalja s teritorija Balkana. Usmjeren je na filmove koji se bave ili odnose na balkanske teme, filmove koji nemaju širu distribuciju po skandinavskim zemljama i koji imaju kreativne vrijednosti o kojima se u niz panela želi raspravljati s uglednim filmskim gostima.

Festival nakon glavnog događanja u Stockholmu tijekom proljeća i ljeta nastavlja putovati i prikazivati odabrane uratke u drugim gradovima Švedske i Norveške. Manifestacija se održava u suradnji s Gradom Stockholmom i Švedskim filmskim institutom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

IRENA ŠKORIĆ, FILM, KRATKI IGRANI FILM, FILM FESTIVAL