Mojbiz

SUD PRESUDIO: HBOR mora predati informacije o sjednicama NO-a i kreditima

Piše: PolitikaPlus/Hina

Visoki upravni sud odbio je tužbu Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) kojom je bila odbijena predaja informacija o sjednicama Nadzornog odbora HBOR-a tijekom 2015. i posredno o kreditiranju hrvatskih poduzetnika, uz obrazloženje da je ''kontrola korištenja sredstava iz državnog proračuna u interesu svih građana''.

Sud je odbio tužbu HBOR-a protiv zahtjeva zagrebačkog poduzetnika Hrvoja Šimića za navedenim informacijama ističući i kako je HBOR kao razvojna i izvozna banka u 100 postotnom vlasništvu Republike Hrvatske. Navodi se i da je zakonom propisano da temeljni kapital HBOR-a uplaćuje država iz proračuna te da država jamči za obaveze HBOR-a ''bezuvjetno, neopozivo i na prvi poziv''. Naglašava se i kako Vlada preko te banke oblikuje politiku državnih potpora određujući njome prioritetne ciljeve i svrhu učinkovitog korištenja novca iz državnog proračuna.

''Valja navesti da se ne radi o malim sredstvima iz proračuna koja su dodijeljena tužitelju i da sredstva iz državnog proračuna spadaju u javna sredstva. Kontrola korištenja sredstava iz državnog proračuna u interesu je svih građana pa korisnik i svaka druga osoba ima pravo saznanja o potrošnji javnih sredstava'', stoji u presudi.

Dodaje se i da, iako o učinkovitosti poslovanja HBOR-a odlučuje Nadzorni odbor i Hrvatski sabor, navedeno ne umanjuje pravo fizičke ili pravne osobe da traži takvu informaciju od HBOR-a.

Presuda Upravnog suda uslijedila je nakon rješenja Povjerenice za informiranje kojim se HBOR-u nalaže objavu popisa i iznos kredita danih u 2017. uključivši i kredite Agrokoru od 48 milijuna eura odobrene u prosincu prošle godine, ali i dnevne redove sjednica Nadzornog odbora HBOR-a počevši od onih tijekom 2013. i 2014.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

krediti, habor, sud