Zagreb

ZAGREB: Novogodišnji šahovski turnir 55 memorijal Mije Udovičića okupio15 šahovskih velemajstora

Piše: Ivana Vranješ

U organizaciji Zagrebačkog šahovskog saveza  u utorak je  održan tradicionalni novogodišnji  šahovski turnir 55 memorijal prvog  hrvatskog  velemajstora Mije Udovičića .

Na brzopoteznom turniru sudjelovali su igrači Zagrebačkog  šahovskog saveza, te 15 velemajstora, a turnir je prvim šahovskim potezima otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

„ Mijo Udovičić  je utemeljitelj šaha u Zagrebu i Hrvatskoj,  te prvi hrvatski velemajstor. Dobro je da se u spomen ovog velikog čovjeka i velemajstora održava jubilarni 55 turnir“, rekao je Bandić koji je svim sudionicima turnira  zaželio uspjeh, ali i da pobjedi najbolji među njima. Dodao je  da je šah misaona  igra i korisno je da ljudi treniraju svoj mozak.

„ Preduvjet zdravog duha je vježbanje, ne samo tjelesno, nego i umno, a šah je najbolja potvrda za to“, poručio je Bandić. Šahovski velemajstor  Zdenko Kožul na ovom turniru nastupa već  nekoliko  godina, te je izrazio  zadovoljstvo da se  na taj način održava uspomena  na prvog hrvatskog  velemajstora.

 „ Šahom  se bavim više od 30 godina. Svoj život sam posvetio šahu, dao sam mu  dosta, ali i on meni. Nastupio sam na mnogim turnirima, a prije 12 godina bio sam pojedinačni prvak Europe u šahu. Smatram  da je izuzetno  važno da se mladi  bave šahom, vrlo je edukativan, koristi u  razvoju osobnosti, te preporučujem roditeljima da djecu nauče igrati šah ili da ih podrže u tome „, rekao je Kožul. Također  hrvatski  velemajstor Mladen Palac ističe važnost  igranja šaha.“ Ova igra pomaže u razvijanju  razmišljanja što će koristiti u drugim situacijama u životu. Šah zahtjeva puno rada, puno treninga . Prije sam se  bavio  nogometom, ali šah me je privukao, zaljubio sam se u tu igru i već se gotovo 35 godina time bavim, najprije kroz  školsku sekciju, a zatim kroz Zagrebački  šahovski savez. Prošle godine sam bio i pobjednik ovog brzopoteznog turnira koji je ne samo najjači u Hrvatskoj nego i šire, uključujući susjedne zemlje“, izjavio je Palac.

Ovaj turnir privukao je i znatan broj  mladih igrača , a neke od njih zasigurno čeka i sjajna šahovska karijera.

„ Šahom se bavim 10 godina i ovo je lijepa igra koja pomaže u životu vezano za planiranje, strategije, logiku, rješavanje  problema. Do sada sam već  nastupio na europskim i svjetskim prvenstvima, u  Grčkoj, Rusiji . Bio sam svjetski  prvak  na prošlogodišnjem svjetskom prvenstvu u Grčkoj, te sam osvojio  četvrto mjesto u  Europi u dosta jakoj konkurenciji““, rekao je  Leon Livajić, učenik 3 razreda sportske gimnazije.

Predsjednik Zagrebačkog šahovskog saveza Nenad  Škare  je  naglasio kako na ovom najstarijem šahovskom turniru u Europi svaki igrač igra partiju po pet minuta i turnir je atraktivan, te mu je drago da na njemu sudjeluju  i mlade šahovske nade . Osim ovog turnira Zagrebački  šahovski savez organizira i Zagreb Open koji  se održava već 40 godina.

„ Ove godine planiramo oživiti  i turnir mira na kojem su svojevremeno nastupali svi svjetski velemajstori . Na turniru mira ove godine bi nastupilo 12 vrhunskih  šahovskih velemajstora, šest  vrhunskih stranih  igrača i šest iz Hrvatske. To će doprinijeti  razvoju i promociji šaha koji je bio medijski  zapušten. No  zadnjih godina vidimo da se pojačava  interes za šah, za šahovske aktivnosti . Čini se da je  društvo shvatilo  da je šah važan za mlade, za razvoj ličnosti, za kombinatoriku“, ističe Šakare.


 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ŠAHOVSKI TURNIR, ZAGREB