Zagreb

U ZAGREBAČKIM KINIMA OD 11 SIJEČNJA: Održana zagrebačka premijera filma „ Osmi povjerenik“

Piše: PolitikaPlus

U zagrebačkim kinima 11  siječnja počinje  prikazivanje igranog filma „Osmi  povjerenik“ redatelja  i scenarista Ivana Salaja, koji je  snimljen prema nagrađivanom istoimenom romanu Renata Baretića

Nakon premijere na Supetru  sinoć je u Kaptol centru  pred mnogobrojnom publikom održana svečana zagrebačka premijera filma. Komična drama  govori o mladom  arogantnom i ambicioznom  političaru koji je po kazni  nakon  namještenog skandala s prostitutkom imenovan za Vladinog  povjerenika na najudaljeniji  jadranski otok  Trečić, gdje mala  zajednica koju čini staro stanovništvo živi po svojim pravilima, bez organizirane vlasti.

 Zadatak Vladinog  povjerenika je da organizira izbore i uspostavi  lokalnu legalnu vlast, a to nije ni malo  lagan zadatak na otoku koji ima dvije crkve, a niti jednog  svećenika, nema interneta niti  telefona.

 Film je nastao  u koprodukciji Hrvatske radio televizije i produkcijske kuće Alka Film, a uloge tumače Frano Mašković, Borko Perić, Goran Navojec, Ivo  Gregurević, Filip Šovagović,  Nadia Cvitanović i Mate Gulin.

 Lik političara Siniše Mesjaka  odlično je utjelovio mladi glumac  Frano  Mašković

„ Predivno je bilo raditi na tom liku kao što je bilo i predivno  raditi s ekipom glumaca i s redateljem. Baretić je napisao sjajan roman“, rekao je  Mašković. Dodao je kako  film jako  korespondira s  današnjim vremenom, jer uvijek ljubav, prijateljstvo treba staviti u prvi plan, ispred politike i drugih loših stvari koje se događaju.

„ Mislim da imamo vrlo dobar film. Volio bih da film  bude  gledan, da se publika vrati u hrvatska kina“,  izjavio je Mašković

Glumac Borko Perić tumači  lik Tonina Smeraldića, simpatičnog  mladića koji je prevoditelj neobičnog dijalekta otočana i pomoćnik mladom političaru s kojim razvija i prijateljstvo..

„ Jako je bilo zanimljivo  i intrigantno raditi na tom liku. Bilo je zanimljivo ne samo graditi taj lik, oživljavati ono što je divno napisano , nego i gledati kako moje kolege stvaraju fantastične likove  na čelu s redateljem Ivanom Salajem“, rekao je  Perić. Naglasio je da ga je roman kad  ga je pročitao odmah oduševio, te je rekao kako otuđenost i priče  o prijateljstvu uvijek imaju uporište i u sadašnjosti.

„ Ono što je zanimljivo  je da taj političar od hladnog , distanciranog čovjeka  se pretvara u čovjeka punog emocija, te Tonino i on pomažu jedan drugome u razvijanju ličnosti. Poruka filma je da je  ljubav jača od svega, a priča je pitka, prožeta finim  humorom“, ističe Perić.

Glavnom ženskom ulogom zadovoljna je glumica Nadia Cvitanović koja tumači lik Julije, mlade Ukrajinke koja je preživjela trgovinu ljudima i skriva se na otoku s Bosancem Selimom kojeg tumači Goran Navojec.

„ Meni je kao glumici bilo zanimljivo pronaći ranjivost, ali i otvorenost tog lika.  Julija je prošla puno loših stvari, ali je  vesele prirode i ide  dalje. Na filmu sam imala  najbolje partnere, a film se  bavi temama koje se tiču našeg  društveno-političkog okruženja. Odličan roman je Baretić napisao prije  petnaest godina, ali je našao nit po kojoj je knjiga svevremenska“, ističe Cvitanović. Uvjerena  je da će poput  bračke publike i zagrebačka  publika odlično prihvatiti  film te  uživati u njemu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FILM 8 POVJERENIKL, ZAGREB, FILM