Tvrtke

HSS: Vlada mora osigurati garanciju banke ili sredstva da Petrokemija može kupiti plin na slobodnom tržištu

Piše: Ivana Vranješ

U ime Kluba HSS saborski zastupnik Željko Lenart u petak je na sjednici Hrvatskog sabora osvrnuo se na probleme u Petrokemiji, koji, kako je rekao se ciklički javljaju godinama.

Pri tome je naglasio da je Petrokemija gubitaš i talac tih problema koji se dešavaju isključivo zbog cijene prirodnog plina koji je za Petrokemiju sirovina, a ne energent.

„ Prema informacijama EKN Petrokemije, DEMOS-HUS Petrokemija i Udruge branitelja Petrokemije, INA je najavila prekid isporuke plina, dug navodno iznosi 100 milijuna kuna, a navodno je i dogovorila uprava da će Prvo plinarsko društvo preuzeti dobavu plina za sljedećih tjedan dana. Bez plina Petrokemija može raditi 10-ak dana, jer ima uskladištene sirovine. No, kada jednom Petrokemija stane onda se gubici gomilaju, jer samo pokretanje pogona u Petrokemiji puno košta“, upozorio je Lenart.

Naglasio je kako Petrokemija Kutina troši tijekom godine, tijekom konstantne proizvodnje 650 milijuna kubičnih metara prirodnog plina, a najveće podzemno skladište Okoli nešto preko 500 milijuna, te je onda jasno kolika je potrošnja prirodnog plina same Petrokemije.

„ Cijena plina koja se isporučuje Petrokemiji Kutina u prosjeku je 20 posto veća, nego što je ona na tržištu, a cijena transporta plina je od 3 do 5 puta veća nego što je to u zemljama EU. Cijena goriva se  formira na slobodnom tržištu, Petrokemija ne može prodavati 20 posto skuplje gorivo, nego ga mora prodavati po cijenama koje vladaju na tržištu, a umjetno gnojivo UREA u sebi sadrži 90 posto prirodnog plina kao sirovinu“, ističe Lenart. Apelirao je na Vladu RH da se zauzme za stvarno  rješavanje ovog problema jednom za svagda, jer se radi o 1700 radnika, o njihovim familijama i cijeloj regiji i o RH za koju Petrokemija ima veliko značenje.

„ Kad je potrošnja plina u Petrokemiji 650 milijuna kubika, kada tu cijenu umanjimo za 20 posto, kada bi smanjili cijenu  transporta na cijenu u EU, došli bi smo na cifru preko 300 milijuna kuna, a Petrokemija je gubitaš na negdje 280 milijuna kuna, onda vam je jasno zašto je Petrokemija gubitaš“, upozorio je Lenart. Zapitao se da li se Petrokemiju želi baciti na koljena, umanjiti njezinu vrijednost, a danas se može vidjeti da je dionica Petrokemija među najvećim gubitašima na burzi, da li netko to želi jeftino kupiti.

„ Da li to ima veze s predsjednikom HNS-a, gospodinom  Vrdoljakom koji ima veze sa PPD-om, jer od onih koji su se prijavili za dokapitalizaciju su Boreallis Austria, INA i PPD, zapitajmo se tko to uništava Petrokemiju, hrvatsko vlasništvo, jedan najveći industrijski pogon koji je još preostali u Hrvatskoj“, rekao je Lenart. Smatra da je kao rješenje da Vlada osigura garanciju banke ili sredstva da Petrokemija može kupiti plin na slobodnom tržištu.

„ Smatram da se to vrlo jednostavno može postići, jer ukoliko Vlada ima 65 milijuna kuna za nabavku mobilnih telefona, a dug Petrokemije za plin je 100 milijuna kuna, onda znam i vjerujem da ima dovoljno novaca u Republici Hrvatskoj da se ovaj problem može jednostavno riješiti, ukoliko to žele vladajući“, zaključio je Lenart.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

plin, petrokemija, Željko Lenart, ina