Zagreb

ZAGREB: Uručena Medalja Grada Zagreba najuspješnijoj hrvatskoj seoskoj ženi

Piše: Ivana Vranješ

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sinoć je u Lounge baru Matis uručio najuspješnijoj hrvatskoj seoskoj ženi Renati Bedeković Medalju Grada Zagreba. Tom prigodom na svečanoj večeri družio se s ostalim finalisticama izbora „Najuspješnija hrvatska seoska žena“ kojeg organizira istoimena udruga.

„ Ovo je prekrasna večer, zaista sam dirnuta. Sljedećih mjeseci nakon izbora nastojati ću promovirati ženu sa sela, da je ona nešto drugačija, da izađe iz okvira kako žena na selu mora nositi rubac, gumene čizme. Vremena se mijenjaju, žena se na selu mijenja. Također je i žena na selu obrazovana, mora biti informatički pismena, mora znati strani jezik da bi u životu uspjela. Uspjela sam zajedno s svojom obitelji, sagradila sam dom svojoj djeci bez i jedne lipe od dignutog kredita, mukotrpnim i predanim radom“, rekla je novinarima Renata Bedeković koja je vlasnica OPG-a Bedeković u Jakuševcu. Naglasila je kako njezin fizički izgled svi hvale i ne odaje dojam da naporno radi, ali to nije tako.

„ Trebali bi doći u šest sati ujutro da vide naš raspored rada. Ne radim teške poljoprivredne poslove kao što je oranje i ostalo, to rade naša dva djelatnika, suprug i dva sina koja su fakultetski obrazovana, ali sve ostalo je na meni, od marketinga, kuhanja, pospremanja, prodaje proizvoda. Izuzetno sam ponosna na sebe, na svoju obitelj, kako sam u trideset četiri godine braka posložila neke stvari“, izjavila je Bedeković. Naglasila je kako se samo mukotrpnim predanim radom može uspjeti i to će kao pobjednica izbora promovirati i na to će poticati mlade žene.

„ Nama ne treba Irska, Njemačka, Danska, Švedska. U Hrvatskoj ima kruha dovoljno za sve, samo morate biti motivirani od svoje obitelji. Obitelj Bedeković je uspjela i na to sam ponosna“, zaključila je Renata Bedeković koja je rekla da ne zna za bolovanja na godišnji s suprugom ide eventualno samo dva dana, jer ne može napustiti gospodarstvo.

Zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir je rekla da svake godine pobjednici izbora omogućava odlazak u Bruxelles.

„ Želja mi je da seoske žene iz prve ruke zastupnicima i zastupnicama, ali i drugim dužnosnicima kažu s kojim se problemima suočavaju i kako vide rješenje problema, te što bi željele da se na europskoj razini u njihovu korist donese. Iz cijele naše zajedničke aktivnosti dogodilo se to da sam postala izvjestiteljica za žene u ruralnom prostoru na europskoj razini, gdje sam izradila izvješće kako bi upozorila da te žene nemaju godišnji, plaćeni porodiljski, nemaju bolovanje, da je njihov rad neprepoznat, nepriznat i neplaćen, pogotovo ženama koje pomažu muževima na gospodarstvu“, izjavila je Petir. U tom smislu  je ponudila rješenja, sad se razgovara na europskoj razini da se donese regulativa obvezna za sve države članice da se rad tih žena prizna, prepozna i da adekvatno bude plaćen. Renata Bedeković na proljeće odlazi u Europski parlament, gdje će se upoznati s radom institucija, ali i članovima Parlamenta i Komisije će dati preporuke i savjete kod izrade regulative, što bi ona kao žena koja predstavlja sve hrvatske seoske žene željela da Europska unija učini za njih.

„ Svim seoskim ženama je jednako teško, ali one u zapadnoj Europi imaju bolje uvjete i standarde. Kad smo radili analizu Programa ruralnog razvoja vidjeli smo da postoji mogućnost da se uvede posebna pod mjera za žene u seoskom prostoru koja bi pomogla u razvoju njihovog obiteljskog gospodarstva, poduzetništva, ali niti jedna država članica nije izabrala tu mjeru. Postoje mjere po kojima mladi poljoprivrednici mogu bespovratno dobiti 50 tisuća eura, tako postoji i mogućnost mjere za sve seoske žene, ali očito u cijeloj Europi nisu vidljive.

To je i bio razlog da dignem priču na europsku razinu da shvate multifunkcionalnu ulogu žene, njezin doprinos, da one osim što proizvode hranu, čuvaju život na selu, da i čuvaju obitelj na okupu“, ističe Petir.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZAGREB, SEOSKE ŽENE, NAGRADA