Zagreb

NOĆ MUZEJA 2018.: Evo kako će izgledati ova manifestacija...

Piše: Ivana Vranješ

Tradicionalna manifestacija Noć muzeja po trinaesti put za redom održati će se 26 siječnja od 18 sati do 1 sat nakon ponoći u više od 200 muzeja, baštinskih i kulturnih ustanova u 110 hrvatskih gradova i općina. Ovogodišnja tema manifestacije je „Muzeji i sport, a želi se sagledati postojeće i stvoriti nove zbirke i muzeje na temu sporta, te potaknuti lokalne inicijative na očuvanje i usporedno vrednovanje sporta.

Hvalevrijednu manifestaciju Hrvatskog muzejskog društva u muzeju Mimara na konferenciji za novinare predstavili su ravnateljica muzeja Mimara Lada Ratković-Bukovčan, voditeljice Noći muzeja Dubravka Osrečki Jakelić i Vesna Jurić Bulatović, ravnateljica Hrvatskog sportskog muzeja Danira Nakić, predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić ,ravnateljica Hrvatskog muzejskog društva Vlasta Krklec i  zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić-Vukičević.

Ravnateljica Hrvatskog muzejskog društva Vlasta Krklec je rekla kako je Noć muzeja nezaobilazan kulturni i turistički događaj u Hrvatskoj, ali i šire i najjača manifestacija Hrvatskog muzejskog društva.

„ Posebnu podršku imamo u malim sredinama, lokalnim, gdje djeluju pučka otvorena učilišta i centri za kulturu“, izjavila je Krklec, te je spomenula da je prošle godine bilo više od 250 tisuća posjetitelja.

Govoreći o ovogodišnjoj temi manifestacije rekla je kako je Hrvatska mala zemlja s prekrasnim sportskim rezultatima i vrhunskim sportašima, ali je hrvatska kulturna baština premalo afirmirana pomalo i zanemarena. Spomenula je kao novinu manifestacije aplikaciju koja je ostvarena s bečkom tvrtkama posjetitelji će na moderan način u svakom trenutku biti povezani s dotičnim muzejem, kartom gdje se nalazi i što se u njemu događa.

Ravnateljica Hrvatskog sportskog muzeja Danira Nakić je rekla kako se ovaj muzej s zadovoljstvom uključio u ovogodišnju manifestaciju. Smatra da ova manifestacija ima veliki potencijal u osvješćivanju javnosti u definiranju i shvaćanju sporta u širem kontekstu izvan uvriježenog shvaćanja sporta kao natjecateljske aktivnosti koja ima za cilj ostvarivanje sportskih rezultata.

„ Sport treba sagledati kao dio društva u kojem se reflektiraju njegove dobre i loše stvari, ali kao i nadu, težnju za uspjehom, probijanjem osobnih i društvenih barijera i granica“, rekla je Nakić.

Hrvatski sportski muzej se u manifestaciju uključuje izložbom pod nazivom“ Hrvatski sokol“, a izložba je posvećena 140 godišnjici od izdavanja prvog broja najstarijeg sportskog časopisa Sokol, te povodom 135 obljetnice izgradnje dvorane Hrvatski sokol. Izložba će biti postavljena u dvorani Hrvatski sokol.

Predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić je rekao je rekao kako je Noć muzeja dva puta otvorena u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti. To je manifestacija bez presedana.

„ Kada smo danas bombardirani negativnim emocijama, ovo je jedan pothvat koji je uspio mobilizirati zatajnu struku, muzejsku koja nikad nije bila prominentna u društvu“, izjavio je Kusić. Što se tiče teme sporta, rekao je kako to pokazuje koliko je sport važan.

„ On je ne samo dio društva i kulture, nego i dio identiteta. Sport je najbolji ambasador za svaku zemlju i služi za identitet i homogenizaciju naroda“, izjavio je Kusić. HAZU sudjeluje s četiri muzeja  u manifestaciji, među kojima je Muzej arhitekture, gdje će biti izloženo djelo „Poljudska ljepotica“ o splitskom stadionu Poljud.

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević je rekla da se treći put u manifestaciju uključio i Zagrebački holding, te će se u paviljonu 7 i 7A na Zagrebačkom velesajmu moći vidjeti nešto i iz bogate građe Zagrebačkog holdinga na temu sporta. Pozvala je Zagrepčane da posjete manifestaciju Noć muzeja, ali ne da budu posjetitelji samo te manifestacije, nego i kulturnih institucija tijekom cijele godine, jer 2018 godina nudi bogati kulturni program.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sport, noć muzeja, muzeji