Svijet

BRUXELLES: Sud EU-a odbacio mogućnost kolektivne tužbe protiv Facebooka

Piše: PolitikaPlus/Hina

Austrijski aktivist za ljudska prava ne može podnijeti kolektivnu tužbu za navodno kršenje prava privatnosti protiv Facebooka, no može to učiniti osobno u svojoj domovini, presudio je u četvrtak najviši sud Europske unije. 

Sud pravde Europske unije (ECJ) rekao je kako Max Schrems može kao pojedinac pokrenuti parnicu protiv američke tvrtke na temelju zakona o zaštiti potrošača, no da ne može to učiniti u ime 25 tisuća potpisnika njegove tužbe.

Schrems tvrdi da je Facebook prekršio pravo na privatnost europskih korisnika, u što je uključena i suradnja s američkom špijunskom agencijom. 

Facebook odbacuje njegove tvrdnje koje se odnose na razdoblje prije 2014. i tvrdi da je uvijek poštovao europske zakone o zaštiti podataka. 

"Gospodin Schrems može individualno djelovati u Austriji protiv Facebook Irske", priopćio je sud, referirajući se na sjedište te društvene mreže u Europi. 

"S druge strane, kao opunomoćenik drugih potrošača on se ne može okoristiti potrošačkim forumom u svrhu kolektivne akcije", dodaje sud. 

Schrems traži 500 eura odštete za svakog od potpisnika tužbe, no Facebook tvrdi da austrijski sudovi nemaju potrebnu jurisdikciju i da se Schrems ne može pozivati na zakone o zaštiti potrošača. 

Facebook tvrdi da je on prestao biti potrošač kad je počeo koristiti tu društvenu mrežu u poslovne svrhe. Pod zakonom EU-a, potrošačima se dopušta tužiti tvrtke samo u svojim domovinama, a ne u onima gdje je njihovo sjedište. 

"Današnja odluka Europskog suda pravde podržava ranije odluke dva suda kojima je presuđeno da Schremsove tvrdnje ne mogu proći kao 'kolektivna tužba' na austrijskim sudovima u ime drugih potrošača", istaknula je glasnogovornica Facebooka. 

Schrems tvrdi da je presuda "ogroman udarac" za Facebook i da će njegova pojedinačna tužba ići dalje na sudu u Beču, a da će ta društvena mreža kasnije trebati objasniti "je li njezin poslovni model u skladu sa strogim europskim zakonima o privatnosti".

Austrija prepoznaje neke vrste kolektivnih tužbi, a Irska ne. ECJ tvrdi da samo osoba koja je zaključila originalni ugovor može tužiti tvrtku pod zakonima o zaštiti potrošača u svojoj domovini. Isto vrijedi za potrošača koji je opunomoćenik drugih korisnika, naglasio je sud. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

eu, facebook, sud