Mojbiz

Martina Dalić: Cilj Vlade i cjelokupnog gospodarstva je da da imamo djelotvorni porezni sustav

Piše: Ivana Vranješ

U organizaciji Ekonomskog fakulteta i porezne tvrtke Deloitte doo a, pod pokroviteljstvom Ministarstva  financija u petak je održana prva porezna konferencija pod nazivom „Porezna politika u ulozi razvoja  gospodarstva“.

Konferencijom se željelo potaknuti razmjena ideja i mišljenja te pružiti praktične preporuke za unapređenje poreznog sustava Republike Hrvatske kroz dijalog glavnih sudionika, predstavnika poreznih obveznika i države. Na konferenciji sudjelovali ministar financija Zdravko Marić i ministrica  gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

U uvodnom izlaganju ministrica Dalić je rekla kako porezni sustav i porezne stope instrumenti porezne politike. Međutim iza tog instrumenta se krije jedna velika ekonomska stvarnost i način na koji se porezni sustav i instrumenti porezne politike prenose u ekonomski život. Instrument tog prijenosa  je svakako porezna uprava.

„ Porezni sustav, primjena poreznog sustava, utjecaj poreznog sustava na ekonomiju, na pojedinačni život poduzetnika sadrži mnogo tema koje treba raspraviti. Ono što je cilj ne samo nas članova Vlade, nego i cjelokupnog gospodarstva je da imamo djelotvorni porezni sustava “, izjavila je Dalić.

Sudionici konferencije složili su se da je potrebno daljnje snižavanje poreznog opterećena, posebno u segmentu rada. S obzirom na proračunski suficit i stabilizaciju javnih financija, kroz par godina može se očekivati snižavanje opće stope PDV-a . Raspravljalo  se i oko poreza na nekretnine, te se smatra da je Hrvatskoj potreban jedan takav potez uz uklanjanje tehničkih nedostataka provedbe.

U sklopu konferencije održana su i tri panela na kojima se raspravljalo o aktualnim poreznim temama. Konferencija je okupila znanstvenike, gospodarstvenike i porezne stručnjake.

„ Nismo zadovoljni prevelikim poreznim opterećenjem na rad. Željeli bi da porez na rad, na dohodak bude puno niži. Hrvatska je u puno nepovoljnijoj poziciji od tranzicijskih zemlja, kod nas su porezi puno veći. S druge strane smo zadovoljni porezima na dobit, porezna stopa od 18 posto je prihvatljiva iako bi željeli da je ona niža, za mala poduzeća je svega 12 posto. Ono što bi kao farmaceutska industrija htjeli je da imamo efikasni poticajni okvir koji će olakšavati i smanjivati poreznu stopu onim kompanijama koje ulažu u nove pogone investicije, te istraživanje i razvoj. To je ono što nas tišti“, rekao je predsjednik uprave Pliva Mihael Furjan. Što se tiče PDV kaže da nema utjecaj, jer je porezno neutralan za poduzeća, ali ima utjecaj na građane i HZZO u slučaju lijekova.

„ Ne želimo da porezi na lijekove budu što veći, jer bi bio veći trošak za HZZO“, rekao je Furjan. Naglasio je kako je porezna politika temeljna. Ako se gleda uspješne zemlje, one imaju uspješne porezne sustave. Furjan ističe da uspješne zemlje potiču investicije  i uvijek postoji veza između dobrog poreznog sustava i koliko je neka zemlja uspješna u gospodarstvu.

„ Ako gledamo najbolja svjetska gospodarstva, primjerice Švicarska, Singapur i Irska imaju niske poreze. Hrvati idu u Irsku, jer je poticajna za poduzeća, investicije i naravno za život“, zaključio je Furjan

Partner u tvrtki Deloitte Dražen Nimčević je rekao kako je izuzetno bitno da postoji komunikacija između svih sudionika u poreznom procesu, odnosno države kao regulatora, poreznih obveznika i poreznih savjetnika.

„ Mislim da su porezi način kojim se kroz regulaciju može puno stvari bolje urediti i mogu biti stvarno pokretač gospodarstva. Imamo primjer iz našeg okruženja, gdje se pametnim poreznim politikama privuklo investitore, porastao je bruto domaći proizvod i drugi pozitivni efekti. Stoga cilj konferencije je da imamo dijalog, upozoravamo na dobre primjere iz okruženja i da porezni hrvatski sustav pokušamo unaprijediti“, rekao je Nimčević

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

porezi, pdv, porezni sustav