Svijet

HLADAN TUŠ ZA BEOGRAD: Tajani poručio Vučiću da je sporazum s Prištinom preduvjet za ulazak u EU

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Europskog parlamenta (EP) Antonio Tajani poručio je u srijedu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću kako Bruxelles očekuje pravno obvezujući dokument s Prištinom poslije kojeg bi Srbija mogla postati članicom EU.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije sastanka s Tajanijem, rekao da mu je predsjednik EP prenio poruku kako "EU očekuje od Srbije pravno obvezujući dokument sa Prištinom" kao preduvjet za članstvo Srbije u EU.

"Visoko cijenimo činjenicu da EP, kao izravno izabrano zakonodavno tijelo koje predstavlja 400 milijuna ljudi, prepoznaje važnost proširenja EU na zapadni Balkan", rekao je Vučić.

Tu poruku potvrdio je i Tajani objasnivši kako bi sporazum s Prištinom trebao biti potpisan prije formalnog učlanjenja Srbije u EU.

Tajani je, uvjeren da će Srbija provesti potrebne reforme vezane uz vladavinu prava i slobodu medija, rekao kako još puno toga treba učiniti na preustroju pravne države, ustavne reforme i slobode nedija.

Naglasivši da EU zahtjeva vladavinu prava i slododu medija i od zemalja koje su članice Unije, Tijani je rekao kako treba biti strog i prema sebi i prema drugima.

"Ponekad smo strogi. Ali, kad želimo biti strogi prema drugima, moramo biti strogi i prema sebi",  rekao je predsjednik EP.

Poručio je da "Srbija jest Europa", ali istodobno i velika zemlja koja "nosi veliku odgovornost" za situaciju na zapadu Balkana.

Predsjednik EP pozdravio je Vučićevu odluku da prihvati poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i sredinom veljače posjeti Zagreb.

Najavivši da će se uskoro susresti s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem u Strasbourgu, Tajani je rekao da će mu prenijeti razgovor s predsjednikom Srbije i pozvati i Hrvatsku da "učini korak u susret traženju zajedničkih rješenja za otvorene probleme".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vučić, kosovo, ep, antonio tajani