Hrvatska

ZA SVAKU OSUDU - NASRNUO NA MEDICINSKU SESTRU I OPALIO JOJ ŠAMAR: ‘To je svakodnevna, gotovo uobičajena pojava u bolnici’

Piše: PolitikaPlus

Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) zatražila je u ponedjeljak, potaknuta fizičkim napadom na medicinsku sestru koji se dogodio 2. veljače u ambulanti opće medicine u Požeškoj ulici u Splitu, kada je nasilni muškarac nasrnuo na nju i opalio joj pljusku, izmjene Kaznenog zakona kojima bi se napadi na medicinske sestre i druge zdravstvene djelatnike tretirali kao napadi na službene osobe.

- Ovakvo ponašanje prema medicinskim sestrama je nedopustivo. Verbalno nasilje nad zdravstvenim djelatnicima svakodnevna je, gotovo uobičajena pojava, a već dulje vrijeme osim verbalnih događaju se i fizički napadi na medicinske sestre, medicinske tehničare i drugo zdravstveno osoblje. Medicinske sestre prve su u kontaktu s pacijentima i prve su izložene njihovom nezadovoljstvu, ljutnji i agresiji što znači da su najčešće prve na liniji napada. Hrvatska komora medicinskih sestara bilo koji oblik nasilja smatra nedopustivim i smatramo nužnim suprotstaviti mu se odgovornim ponašanjem koje podrazumijeva prijavu događaja i sankcioniranje počinitelja - ističe dipl. ms. Slava Šepec, predsjednica HKMS-a.

Bilo koji oblik nasilja smatramo nedopustivim i smatramo nužnim suprotstaviti mu se odgovornim ponašanjem koje podrazumijeva prijavu događaja i sankcioniranje počinitelja, ističe HKMS. Zbog toga traže izmjene Kaznenog zakona kojima bi se napadi na medicinske sestre i druge zdravstvene djelatnike tretirali kao napadi na službene osobe, odnosno da ih se jednako zaštiti kao i druge službene osobe.

HKMS-a se zalaže za zaštitu pacijenata kroz osiguranje kvalitetne, odgovorne i etične zdravstvene njege, a isto tako i za zaštitu dostojanstva i osiguranje uvjeta rada koji će medicinskim sestrama omogućiti skrb o pacijentima bez prisile raznim oblicima agresivnog ponašanja.

"Nedopustivo je prepuštanje zahtjeva za sankcioniranjem počinitelja samoj medicinskoj sestri, koja je dovedena u stanje ugroze i koja najčešće nema znanja ni mogućnosti upuštanja u sudske postupke", ističe HKMS u priopćenju.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BOLNICE, NASILJE, MEDICINSKE SESTRE, PACIJENTI