Zagreb

ZAGREB: Izložba "Šume" Ane Ratković Sobote u Laubi

Piše: PolitikaPlus

Izložba "Šume" umjetnice Ane Ratković Sobote, koja se otvara u utorak u Laubi - kući za ljude i umjetnost, predstavlja njezin ciklus slika koja se nastavlja na njen prethodni ciklus "Planine" u kojima je glavni motiv bio panoramski prikaz planina i šuma.

Kako je najavljeno iz Laube, novim radovima autorica se približava planini, odabire određeni detalj koji potom prikazuje, pritom koristeći potpuno drugačiji slikarski pristup.

Svaka slika nastaje u tri etape - nakon akrilnog podslika umjetnica preko cijele slike nanosi ulja tonova višestruko svjetlijih nego na fotografskom predlošku, a potom dolazi posljednji, tamni sloj ulja, na kojem umjetnica crta i urezuje oblike služeći se alatima različite debljine, ovisno o planovima koje prikazuje, a doživljaj naslikanog mijenja se ovisno o udaljenosti od slike.

"Anin prikaz prirode je samo naizgled doslovan i navodi nas na pitanje je li moguće da priroda uistinu može tako izgledati", dodaje se.

Ana Ratković Sobota (Zagreb, 1988.) završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Matka Vekića.

Do sada je izlagala na više skupnih i samostalnih izložbi, među kojima je i Bijenale slikarstva u Zagrebu, skupna izložba u svjetioniku na Palagruži, te projekt oslikavanja odjela Hitne pomoći KBC-a Rebro.

Njezina izložba u Laubi bit će otvorena do 20. veljače.

Usporedno se održava još jedna izložba slika inspiriranih prirodom - "Hrvatske planine" Stipana Tadića, čije je trajanje produženo do 15. veljače.

Tadićev novi ciklus temelji se na umjetnikovom osobnom istraživanju planina, obilazeći ih rekonstruirao je njihov obris uz pomoć crteža, modela u glini i geografskih karata te tako stvorio osobni, jedinstveni izričaj u području pejzaža.

Lauba predstavlja i 34. po redu "(Ne)stalni postav", u okviru kojega su okupljeni umjetnici različitih generacija i izričaja čije stvaralaštvo obilježava hrvatsku suvremenu umjetnost, Ivan Kožarić, Marija Ujević Galetović, Viktor Popović, Lovro Artuković, Matko Vekić, Kristian Kožul, Puma 34, Ivan Fijolić, Zlatan Vehabović, Anto Jerković, Tomislav Brajnović i David Maljković.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

LAUBA, IZLOŽBA, ZAGREB