Zagreb

Presuda koja bi mogla financijski upropastiti SDP: Traži se revizija presude po kojoj TV Sljemenu trebaju platiti troškove Bandićeve kampanje

Piše: PolitikaPlus/Hina

SDP je u utorak najavio da će, u zakonom predviđenom roku, pred Vrhovnim sudom pokrenuti postupak revizije presude po kojoj bi SDP morao podmiriti troškove Televiziji Sljeme zbog predizborne kampanje Milana Bandića iz 2009. u iznosu od 4,3 milijuna kuna, što se u međuvremenu s kamatama i sudskim troškovima udvostručilo.

"SDP je zaprimio presudu putem odvjetničkog ureda 25. siječnja 2018. te će u zakonom predviđenom roku pokrenuti postupak revizije kod Vrhovnog suda RH. SDP želi, međutim, upozoriti da se dogodio pravosudni presedan te da postoji dramatičan nesrazmjer između prijavljenih troškova kampanje i iznosa koji se potražuje", priopćili su iz te stranke.

U kratkom priopćenju SDP pojašnjava da je u postupku koji se vodio pred Trgovačkim sudom u Zagrebu, a povodom tužbe Televizije Sljeme, prvostupanjska presuda donesena 27. ožujka 2015. i to u korist SDP-a, čime je odbijen zahtjev za isplatom 4,35 milijuna kuna.

"Povodom žalbe tužitelja nad kojim je u međuvremenu Trgovački sud u Osijeku rješenjem od 16. siječnja 2017. godine otvorio stečajni postupak, Visoki Trgovački sud Republike Hrvatske je donio 4. siječnja 2018. presudu kojom je preinačio presudu Trgovačkog suda u Zagrebu, a kojom se usvaja tužbeni zahtjev Televizije Sljeme d.o.o. na temelju kojeg bi SDP trebao isplatiti sporni iznos", navode u SDP-u.

Bandić je odbio podrobnije komentirati presudu Visokog trgovačkog suda. Podsjetio je tek da je 2009. bio kandidat SDP-a na izborima za gradonačelnika Grada Zagreba i to za svoj četvrti mandat, dok je tadašnji predsjednik SDP-a Zoran Milanović bio nositelj liste za Gradsku skupštinu.

Nije tajna to da financije SDP-a nisu sjajne, a na kraju 2016. imali su minus od 6,6 milijuna kuna. Dio su SDP-ovci pokrili sredstvima koja dobivaju iz proračuna, no za lokalne izbore održane lani morali su podići kredit te založiti i imovinu, o čemu je tportal pisao. 

Točno stanje stranačkog računa nije poznato, no izvori iz stranke govore da SDP još uvijek nije pokrio minus 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

milan bandić, ssdp