Zagreb

Udruga izbjeglica : Traže od Vučića u Zagrebu pokretanje pitanja povrata 30.000 stanova

Piše: PolitikaPlus/Hina

Udruga izbjeglica i raseljenih osoba "Pravda" zatražila je u petak otvorenim pismom od srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da tijekom posjeta Zagrebu 12. i 13. veljače s hrvatskim državnim dužnosnicima razgovara i o vraćanju 30.000 stanova oduzetih hrvatskim Srbima.

Sugerirajući kako pomirenje nije moguće "ako računi nisu potpuno čisti", udruga traži povrat pokretne i nepokretne imovine.

"A hoćemo li se voljeti ili poštovati kao susjedi, neka svatko odluči ponaosob. Ali, neka nam vrate pokretnu i nepokretnu imovinu, ili neka isplate nadoknadu za sve i - sretno!", naveo je u otvorenom pismu srbijanskom predsjedniku predsjednik udruge "Pravda" Dragan Sekulović, navodeći kako izbjeglice i prognanici "očekuju i inzistiraju" da se aktivira sporazum o normalizaciji odnosa Hrvatske i tadašnje SR Jugoslavije iz 1996., koji jamči "slobodan i siguran povratak izbjeglica" i povrat njihove pokretne i nepokretne imovine. 

Sekulović spornim drži i način na koji Hrvatska tretira stanarsko pravo, navodeći kako je "u svim drugim državama nastalim raspadom Jugoslavije, osim u Hrvatskoj" stanarsko pravo bilo tretirano kao imovinsko. 

Predsjednik ove izbjegličke udruge od srbijanskog šefa države traži i aktiviranje Aneksa G Sporazuma o sukcesiji država nastalih iz bivše SFRJ, koji predviđa zaštitu prava i vraćenje pokretne i nepokretne imovina u državama sljednicama na koju su građani ili pravne osobe nekadašnje SFRJ polagale pravo zaključno s 31. prosincem 1990. Taj su sporazum, podsjeća Pravda, ratificirale Srbija, Hrvatska i BiH.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić boravit će u službenom posjetu Hrvatskoj  12. i 13. veljače na poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a od razgovora državnih izaslanstava očekuje se da na najvišoj razini potaknu rješavanje brojnih otovorenih pitanja među dvjema državama, među kojima su pitanja nestalih, ostvarivanja prava nacionalnih zajdnica Srba i Hrvata u obje zemlje, pitanja granice, imovine, mirovina.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

stanovi, srbija, hrvatska