A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/L/laboratorij-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Znanstvenici u laboratoriju razvili ljudska jajašca do pune zrelosti | Politika+
Znanost

PO PRVI PUT: Znanstvenici u laboratoriju razvili ljudska jajašca do pune zrelosti

Piše: PolitikaPlus/Hina

Znanstvenici su u laboratoriju razvili ljudsko jajašce do pune zrelosti, što bi mogla biti prekretnica u postupcima potpomognute oplodnje.

Znanstvenici u New Yorku i Edinburghu razvili su novu metodu razvoja jajašca od rane faze do potpune zrelosti, objavljeno je u časopisu Molecular Human Reproduction. Jajašca su razvijena do faze kada se mogu oploditi.

"Ovo je prvi put da je ljudsko jajašce razvijeno u laboratoriju do faze potpune zrelosti", kaže se u izjavi sveučilišta u Edinburghu.

Stručnjaci koji nisu sudjelovali u istraživanju pozdravili su rezultate kao obećavajuće, ali upozoravaju da bi mogle proteći godine dok se oni ne pretvore u sigurnu i dokazanu terapiju.

Tehnika bi posebno mogla biti korisna za žene koje, primjerice, prolaze kroz kemoterapiju koja negativno utječe na plodnost.

To bi im omogućilo da se, prije početka kemoterapije, jajašca u ranoj fazi razvoja zamrznu i zatim kasnije u laboratoriju uzgoje do pune zrelosti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

potpomognuta oplodnja, LJUDSKA JAJAŠCA