Energetika

BUNJAC: Građane zanima hoće li plin poskupjeti

Piše: PolitikaPlus/Hina

Državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mile Horvat nije u srijedu izravno odgovorio na zastupničko pitanje hoće li plin u Hrvatskoj poskupjeti i jesu li dosita zalihe plina najniže u posljednja dva desetljeća, nakon što mu je Branimir Bunjac iz Živog zida poručio kako građane zanima hoće li plin poskupjeti.

Građane zanima hoće li se povećati cijena plina i kakva je opskrba tim energentom, pitao je Branimir Bunjac u saborskoj raspravi o prijedlogu novog Zakona o tržištu plina, navodeći kako se dalo naslutiti da će cijena ubrzo rasti. Zanimalo ga je i može li doći do problema s opskrbom, s obzirom da neke informacije upućuju kako su zalihe plina najniže u posljednja dva desetljeća.

 "Logika ovog zakona je da se osigura kvalitetna i trajna opskrba plinom kroz tri godine, razdoblje u kojem se moramo prilagoditi i u roku koji nam je dala Europska komisija. Dakle, 2021. godina krajnji je rok kad izlazimo na tržište sa svim elementima koji sudjeluju u tom sustavu", odgovorio je Horvat.

 Do tada smo, ističe, dobili prostor da na transparentniji način izaberemo opskrbljivača na veleprodajnom tržištu te da opskrbljivači u obvezi javne usluge, dakle izravni opskrbljivači kućanstava, izaberu s kim će to raditi.

 Hrvatska su kućanstva, navodi, imala širok izbor opskrbljivača i do sada ih je oko 10 tisuća promijenilo opskrbljivača, ističući da Hrvatska ima vlastitih kapaciteta plina za 45 posto svojih potreba, a ostalo se mora snabdijevati na tržištu.

 Kad je riječ o cijeni plina, državni tajnik tumači kako će "cijena biti formirana, neće biti veća, ona će biti određena po kriterijima propisanim zakonom, a određivat će je HERA". Dakle, neće Vlada odrediti cijenu, ni višu, ni nižu. Elementi iz zakona pokazat će kolika će biti najviša dozvoljena cijena, poručio je Horvat.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZAKONI, SABOR, PLIN, CIJENE