Hrvatska

PLENKOVIĆ: Mini pravosudnom reformom smanjuje se broj pravosudnih tijela sa 116 na 108

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je paket šest zakona kojima će ukupan broj pravosudnih tijela biti smanjen sa 116 na 108, pri čemu će se prekršajni sudovi spajati s općinskim sudovima, ali će zbog bolje dostupnosti građanima broj općinskih sudova bit povećan.

Mini reforma hrvatskog pravosuđa koja se danas nalazi na dnevnom redu vlade obuhvaća izmjene zakona o sudovima, o Državnom sudbenom vijeću, o državnom odvjetništvu, o državnoodvjetničkom vijeću, te Zakona o područjima i sjedištima sudova i Zakona o područjima i sjedištima državnih odvjetništava.

Premijer Andrej Plenković rekao je u uvodnom govoru na sjednici Vlade da će izmjenama postojećih zakona iz područja hrvatskog pravosuđa unaprijediti metodologiju izbora predsjednika Vrhovnog suda i državnog odvjetnika. Postojećim propisima po njegovim riječima ta procedura nije posebno precizno regulirana.

Zaključio je da je tih šest zakona dobar iskorak za jačanje odgovornosti, objektivnosti, neovisnosti i nepristranosti hrvatskog pravosuđa.

Pravosudnom reformom pravosuđa bit će smanjen broj pravosudnih tijela sa 116 na 108.

S obzirom da je zbog načina mogućnosti plaćanja prekršajnih kazni u zadnjih nekoliko godina smanjeno opterećenje prekršajnih sudova, jedan od glavnih elemenata reforme bit će spajanje prekršajnih sudova s općinskim sudovima, osim u Zagrebu zbog veličine grada, rekao je premijer.

Reformom će biti povećan broj općinskih sudova. Premijer je rekao da su po geografskim kriterijima i kriterijima dostupnosti uvidjeli  da će na taj način biti bliži ljudima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PRAVOSUDNA TIJELA, ZAKONI, PRAVOSUĐE