Regija

PODGORICA: Crnogorska policija identificirala napadača na američko veleposlanstvo

Piše: PolitikaPlus/Hina

Crnogorska policija objavila je u četvrtak da je najvjerojatnije identificirala napadača koji je u noći sa srijede na četvrtak bacio bombu u dvorište američkog veleposlanstva u Podgorici te se odmah potom raznio drugom bombom.

Policija sumnja da je riječ Daliboru Jaukoviću (43), koji je živio u Podgorici, a rođen je u Kraljevu (Srbija).

Na Jaukovićevom Facebook profilu se vidi da je nagrađen Medaljom za zasluge u području odbrane i sigurnosti bivše Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) 1999. godine, a odluku o tome potpisao mu je bivši predsjednik i osumnjičeni ratni zločinac Slobodan Milošević, koji je preminuo u haškom pritvoru prije izricanja presude.

Jauković je, kako se navodi u obrazloženju, nagrađen za "izuzetno zalaganje u obavljanju dužnosti i izvršavanju zadataka u odbrani i sigurnosti domovine".

Eksplozija, za koju policija sumnja da je Jauković odgovoran, dogodila se oko ponoći.

"Pola sata nakon ponoći ispred objekta veleposlanstva SAD jedna osoba je izvršila samoubojstvo eksplozivnom napravom. Neposredno prije samoubojstva osoba je s raskršća kod Sportskog centra ubacila u krug veleposlanstva SAD jednu eksplozivnu napravu. Najvjerojatnije je riječ o ručnoj bombi tzv 'kašikari'. U tijeku su uviđaj i identifikacija. Tužitelj je na licu mjesta i vodi uviđaj", napisala je crnogorska vlada na Twitteru.

Glasnogovornik State Departmenta Steve Goldstein je kazao da su očevici vidjeli čovjeka kako baca predmet preko zida veleposlanstva, javio je New York Times. Navodi se i da nitko u veleposlanstvu nije ozlijeđen.

Goldstein je dodao i da su sigurnosni dužnosnici veleposlanstva pretražili teren i da nisu nađene druge eksplozivne naprave te da zgrada nije oštećena u napadu.

On nije znao šta je motiv napada, niti radi li se o namjernom samoubilačkom napadu.

Veleposlanstvo je na svojoj internetskoj stranici priopćilo da američki građani za sada zbog sigurnosnih razloga trebaju izbjegavati zgradu veleposlanstva.

Crna Gora se prošloga svibnja kao 29 zemlja pridružila NATO-u.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

američko veleposlanstvo, NAPADAČ, CRNA GORA