Zagreb

SANDRA ŠVALJEK: Bandiću i HDZ-u nije prošla odluka kojom bi se Zagreb prekrio kavezima za kontejnere

Piše: PolitikaPlus

Prijedlog gradonačelnika Grada Zagreba o nabavci kaveza za spremnike za otpad nije dobio potreban broj glasova na današnjoj sjednici Gradske skupštine. Za prijedlog je glasalo 20 zastupnika, 8 ih je bilo protiv, a 17 suzdržano, među kojima i Neovisni za Hrvatsku.

Grad Zagreb se bez ikakvih analiza htio upustiti u nabavku kaveza kojima bi se trećim osobama onemogućio pristup spremnicima, iako u 21. stoljeću postoje izvrsna tehnološka rješenja poput čipiranja. Nezavisna lista Sandre Švaljek sada će od Gradske uprave tražiti izradu ozbiljne analize i usporedbe troškova različitih rješenja, poput čipiranih spremnika i spremnika s lokotima, uz spremnike s kavezima. Vrijeme je da Grad Zagreb zaista zakorači u 21. stoljeće te da nova tehnološka rješenja iskoristi za onemogućavanje pristupa trećim osobama, ali i za stimuliranje građana da odvajaju otpad.

Zastupnik Kluba gradskih zastupnika Nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a Vladimir Ferdelji upravo je čipirane spremnike izdvojio kao najbolje rješenje. Upozorio je da bi rješenje s kavezima bilo problematično s estetske strane. Naglasio je i da se takvo rješenje ne bi moglo koristiti dugoročno, jer je Gradska skupština, upravo na prijedlog Kluba gradskih zastupnika NL Sandre Švaljek i HSLS-a, donijela odluku o tome da se naplata odvoza otpada mora individualizirati, odnosno da se građanima mora naplaćivati upravo onoliko otpada koliko su proizveli. „Da smo sagledali ovo dugoročno rješenje, onda smo jedan dio tog rješenja – čipiranje – mogli ugraditi već u sadašnje korake“, napomenuo je Ferdelji.

Kao najbolje rješenje Ferdelji je istaknuo spremnike koji se otvaraju kodirano, odnosno čipirano, i koji bi identificirali osobu koja odlaže otpad. Takve čipirane kartice podijelile bi se uz ugovore s građanima. Unatoč tome što vage ne bi bile instalirane odmah, one bi se vrlo jednostavno mogle instalirati u budućnosti. U ovom trenutku, trošak bi bio samo izmjena poklopaca spremnika koji bi se morali napraviti s tom bravom za čipiranje. Takav sustav mogao bi se koristiti u sljedećih 10, 15 ili 20 godina, nakon što Zagreb konačno dođe do naplate odvoza otpada po stvarno proizvedenim količinama. „Ovaj prijedlog pokazuje zapanjujuću nestručnost i zapanjujuće loša rješenja i ako krenemo s ovakvim rješenjima, to će biti izrazito loše za grad Zagreb“, zaključio je Ferdelji.

Tomislav Tomašević iz platforme Zagreb je NAŠ! naglasio je da ne može vjerovati da Gradska uprava kaže da je nešto preskupo bez financijske analize različitih rješenja. Smatra da pristup trećim osobama, osim za mješoviti otpad, treba onemogućiti  i za suhe reciklante, a ne da bilo tko može uzeti sirovinu i prodati je na burzi otpada. Požalio se i na rad i odgovore Gradske uprave, jer kad je pitao koliko bi koštali spremnici s lokotima, dobio je odgovor „800 do 1.000 eura“, što je brojka koja se inače spominje kao cijena čipiranog spremnika. „Neodgovorno je da nemate podatke o tome koliko kaveza bi bilo potrebno i da nemate procjenu utjecaja na proračun“, istaknuo je Tomašević i pozvao Gradsku upravu da dokaže da su čipirani spremnici skupi.

Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a je u svom izlaganju također istaknula da će nabavka spremnika i kaveza koštati više nego kada bi se nabavili samo čipirani spremnici. Gradsku upravu pozvala je da ne radi cirkus od grada, jer još uvijek ima vremena da se nabave čipirani spremnici, barem za one spremnike koji se nalaze na javnim površinama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SPREMNICI ZA OTPAD, SANDRA ŠVALJEK