Svijet

MUTNI POSLOVI: Austrija istražuje bivšeg ministra zbog kupnje Eurofightera

Piše: PolitikaPlus/Hina

Bečki tužitelji proširili su istragu na bivšeg ministra obrane Norberta Darabosa zbog kupnje borbenih zrakoplova Eurofighter vrijednih dvije milijarde dolara, objavio je u ponedjeljak glasnogovornik tužiteljstva.

Istražitelji su u veljači 2017. pokrenuli istragu protiv Airbusa i Eurofightera, nakon što je ministarstvo obrane objavilo kako vjeruje da su te tvrtke obmanule Austriju oko cijene, rokova dostave i opremanja zrakoplova kupljenih 2003.

Darabos, koji se 2007. dogovorio s Eurofighterom oko smanjenja vrijednosti ugovora, prvi je član vlade protiv kojeg je pokrenuta službena istraga.

Trenutno član regionalne vlade Gradišća, Darabos je priznao da su ga istražitelji ispitali prije nekoliko mjeseci.

Austrija je 2003., u vrijeme konzervativne vlade kupila 18 Eurofightera, a kasnije su se pojavile sumnje u korupciju vezanu za offset program.

Parlamentarna istraga 2006., koju je otvorila socijaldemokratska vlada, pokušala je naći razloge za otkazivanje ugovora.

No 2007., tadašnji ministar obrane Darabos, također socijaldemokrat, nagodio se s Eurofighterom da se narudžba smanji s 18 na 15 zrakoplova, a vrijednost pratećih ugovora s četiri na 3.5 milijarde eura.

Ugovorom se prošle godine bavila druga parlamentarna istraga. I dok nije pronašla nikakve dokaze da je Airbus podmićivao austrijske političare, u izvješću se kaže da se Darabos tijekom pregovora s tom tvrtkom nije dogovarao s drugim ministarstvima i agencijama i da nije bio dovoljno transparentan.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZRAKOPLOVI, ISTRAGA, MINISTAR, AUSTRIJA