Hrvatska

Vijeće o pozdravu ''Za dom spremni: Pozdrav je suprotan Ustavu RH, ali se može koristiti kao iznimka uz prethodno dopuštenje

Piše: PolitikaPlus

Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima objavljuje svoje preporuke i smjernice o odnosu prema simbolima totalitarnih režima.

"Vijeće je proizvelo dva velika dokumenta, prvi koji se bavio povijesnim temama te drugi gdje se Vijeće bavilo s normativnim aktima oko delikata vezanih s prošlošću", rekao je Kusić.

"Vijeće je odlučilo da ne ide na glasovanje, nego je zaključak bio je takav da oni članovi čija mišljenja su drugačija, svoje osobno mišljenje dostave kasnije. Nije bilo puno prijepora, već manjih razilaženja. Postignut je najveći konsenzus koji je u društvu moguće postići", rekao je Kusić a potom je se obratio i premijer.

Danas sam primio dokument koji ima 30-ak stranica i dva velika dijela. Jedan je opći okvir koji na racionalan i metodološki način definira sve ključne pojmove i probleme s kojima se naše društvo suočavalo za vrijeme vladavine totalitarnih režima i jasno se određuje prema kulturi sjećanja. To je ono što je po meni najvažnije kad pričamo o prvom dijelu dokumenta.

Drugi dio dokumenta, koji se odnosi na pravno reguliranje simbola totalitarnih režima, je također vrlo kvalitetno napisan, on uzima u obzir postojeći ustavni i zakonski okvir u RH - kazao je Plenković te dodao: - Ovo je bilo potrebno da premostimo velike ideološke podjele i da se okrenemo prema budućnosti te tolerantnom i uključivom društvu.

Premijer Plenković još jednom je naglasio da sve što se odnosi na NDH je jasno zabranjeno i regulirano dok mala odstupanja postoje vezano za pozdrav HOS-a iz Domovinskog rata. Ovo je mali segment ljudi koji su dali svoj život za borbu protiv agresije. Nema dilema oko pozdrava kad je riječ o Drugom svjetskom ratu. Nikakvih. No, ovaj vezan uz HOS ima sasvim drugi kontekst - rekao je Plenković.

Na pitanje novinara koje su to iznimke kad bi se pozdrav "za dom spremni" mogao koristiti i jesu li preporuke išle i prema zabrani zvijezde petokrake, odgovorio je Kusić.

"Kao što je premijer rekao, taj se pozdrav može iznimno koristiti samo na grbu HOS-a", rekoa je Kusić. "To je jedna službena tolerancija, koja je sad naslijeđena i koja se striktno regulirano može tolerirati. Crvena zvijezda i komunistički simboli nisu sporni. Svi znamo da su ti simboli bili dvoznačni i da oni imaju i svoju negativnu konotaciju, uz poszitivnu (antifašistička borba). Preporuke idu da ona obilježja koja se mogu provesti kroz Ustav, mogu se provesti pod regulativu zakonskim aktima, ako do tih situacija dođe".

Upitan o isticanju tog pozdrava na komemoracijama i nošenje odora, majica, zastava s tim pozdravom, Kusiće je ponovio da Vijeće preporučuje da se to tolerira ali pod striktnim uvjetima.

"Ako je to striktno vezano uz komemoracije i one pripadnike tih jedinica koji su poginuli ili stradali s tim simbolima, a ne široke manifestacije. Naše preporuke ipak ne mogu nikad biti potpuno detaljne, a suci će uvijek gledati kontekst, no ovo su opća usmjerenja", naglasio je Kusić.