Zagreb

ZagrebDox: Bogati program i na dan dodjele nagrada

Piše: PolitikaPlus

ZagrebDox je i za subotu, dan dodjele nagrada, pripremio bogat cjelodnevni program s nizom filmova iz glavnog i popratnih programa, među kojima se u Majstorima doxa prvi put prikazuje film "Ex Libris: Njujorška knjižnica" istaknutog  američkog redatelja Fredericka Wisemana.

Nagrađivani autor, koji često istražuje američke institucije, ovaj put kamerom ulazi u Njujoršku knjižnicu, jednu od najpoznatijih i najvećih američkih javnih ustanova koja je prostor kulturne razmjene i cjeloživotnog obrazovanja.

Film je premijerno prikazan na prošloj Mostri u Veneciji gdje je osvojio Nagradu FIPRESCI, a bio je uvršten i na listu prednominacija za ovogodišnjeg Oscara.

Dio programa Majstori doxa je i "S namjerom da se uništi", posljednje ostvarenje Joea Berlingera, jednog od vodećih autora američkog dokumentarnog filma, koji tematizira turski genocid nad Armencima.

Zanimljive filmove donosi i program Kontroverzni dox - kratkometražni film "Projekt X" Oskarovke Laure Poitras i redatelja Henrika Moltke koji, temeljen na povjerljivim dokumentima američke Nacionalne agencije za sigurnost, otkriva tajnu nebodera bez prozora u središtu Manhattana, te "Prije zločina" njemačkog redateljskog dvojca Monike Hielscher i Matthiasa Heedera u kojem se analiziraju sigurnosne mjere 21. stoljeća, što se diljem svijeta oslanjaju na sustave velikih baza podataka i kompjuterskih algoritama.

Stanje stvari prikazuje kratkometražni film "Domovina" Sama Peetersa i dugometražni "Breksitanija", u kojem Timothy George Kelly dokumentira razmišljanja niza različitih ljudi o istupanju Velike Britanije iz Europske unije, među kojima su i Noam Chomsky te Saskia Sassen .

Program "U fokusu: Nova Europa" donosi filmove "Crvena duša" Jessice Gorter o stanju u Rusiji nakon više od 50 godina od Staljinove smrti, te "Češki dnevnik: Učenje rata" mlade češke redateljice Adéle Komrzý o tome kako militarizam polako ponovno ulazi u češko društvo.

Autori predstavljaju svoje filmove u konkurencijama

Nekoliko filmova u programu regionalne i međunarodne konkurencije u subotu će predstaviti njihovi autori.

Latvijska redateljica Ieva Ozolina govorit će o svom filmu o složenom odnosu majke i sina "Mamina jednadžba" iz međunarodne konkurencije koji je razvijala prošle godine na radionici ZagrebDox Pro i za koji je dobila posebnu nagradu žirija za debitante na IDFA-i.

Iz međunarodnog programa prikazat će se i "Dina" Dana Sicklesa i Antonija Santinija, o dvoje zaljubljenih, 'drugačijih' ljudi, koji je filmski festival Sundance proglasio najboljim američkim dokumentarcem.

Austrijski redatelj Christian Tod će zagrebačkoj publici predstaviti  "Društvo besplatnog ručka" o mogućnosti preraspodjele moći u političkim i znanstvenim raspravama o temeljnom dohotku, a srpski redatelj Marko Cvejić film "Radnička klasa odlazi u raj", koji bilježi svakodnevni život petero nekadašnjih radnika u propalim industrijskim gigantima u Zrenjaninu. Oba su filma iz regionalne konkurencije.

U Zagreb dolazi i francuska dokumentaristica, snimateljica, montažerka i glumica Claire Simon, čiji je dokumentarni opus proteklih dana predstavljen na ovogodišnjoj festivalskoj retrospektivi, a o kojemu će sama govoriti u okviru platforme ZagrebDoXXL i nakon svog filma "Romansa na 800 kilometara". 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZAGREBDOX, FILMOVI, ZAGREB