Hrvatska

KARLOVAC: Živi zid prozvao vladajuće Karlovačke županije zbog malih hidroelektrana

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Živog zida i vijećnici te stranke u Županijskoj skupštini karlovačkoj prozvali su u subotu županijske vlasti zbog toga što iz Prostornog plana, kad su ga mijenjali, nisu uklonili mogućnost izgradnje malih hidroelektrana na Korani, iako su to tražili stanovnici toga područja i vijećnici više stranaka, uključujući vijećnika vladajućeg HDZ-a.  

Predsjednik Živog zida i saborski zastupnik Ivan Ivan Vilibor Sinčić i četvero od sedmero vijećnika te stranke u Skupštini Karlovačke županije na konferenciji za novinare u Karlovcu su ustvrdili da se u Županijskoj skupštini provodi "nasilje nad oporbom", pogotovo oko važnih tema poput gradnji malih hidrocentrala. Radi se mimo zakona i procedura, protiv interesa općina i gradova koji žele razvijati turizam, a po privatnom interesu bogatih pojedinaca, rekao je Sinčić.

Gradnja hidrocentrala pogoršat će demografsku sliku ruralnih krajeva uz Koranu i Mrežnicu, rekao je predsjednik Kluba vijećnika Živog zida Hrvoje Hoffman. Istaknuo je da je Ministarstvo zaštite okoliša svojim rješenjim propisalo da se moraju proversti studije o utjecaju gradnje malih i mini hidrocentrala na okoliš, te da su Grad Slunj i Općina Barilović dali primjedbe na Prostorni plan. Ali vladajući "ne slušaju ono što narod od njih traži", poručio je Hoffman.

Sinčić je rekao da vladajući i u drugim dijelovima Hrvatske nastoje nametnuti "turbo štetne projekte", spomenuvši među ostalima plutajući LNG terminal, a sve da bi, kazao je, "netko mito gurnuo u džep, makar imali i zagađen okoliš i 30 posto skuplji plin nego sada".

 Živi zid uspješno radi na otkrivanju malverzacija i rada mimo procedura, rekao je Sinčić i pozvao građane da se priključe borbi "protiv pojedinaca koji sve nas teroriziraju već dugi niz godina". Rekao je kako se nasilje nad oporbom u Saboru odražava na niže razine, ali da vladajući ni na nacionalnoj, niti regionalnoj ili lokalnoj razini "neće ušutkati oporbu".

Prostornim planom Karlovačke županije samo na rijeci Korani predviđena je gradnja 13 malih hidroelektrana, a Ekološko društvo Pan podnijelo je pet tužbi na postojeće projekte zahvata na Korani.

Vijećnici Živog zida napustili su u srijedu sjednicu kada su usvojene izmjena Prostornog plana Karlovačke županije zato što su u Planu i dalje rezervirane površine za gradnju hidrocentrala, serije malih i mini, posebno na rijekama Korani i Mrežnici. Župan Damir Jelić je na toj sjednici zamolio vijećnike da izglasaju predložene izmjene da bi se moglo prići gradnji objekata obrane od poplava, a da im on jamči da će uslijediti i tražene izmjene kojima bi se maknule male i mini hidroelektrane jer da se na tome već radi.

Uz vijećnike Živog zida brisanje mogućnosti izgradnje mini hidroelektrana Puškarići, Primišlje, Barilović i VES Lučica tražili su i drugi, a vijećnik vladajućeg HDZ-a Tomislav Magdić iz Slunja rekao je u jednom trenutku da se on "u Slunj ne vraća ako Plan bude usvojen bez brisanja hidrocentrala, posebno onih u Bariloviću i Lučici", kako zbog ekologije, tako i zbog demografskih problema slunjskog kraja, koji u ljepotama svojih rijeka i razvoju turizma vide spas.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hidroelektrana, karlovac, sinčić, živi zid