Mojbiz

Živi zid: Za brodogradnju nužna stručna strategija; Vlada nema viziju, a uprave korumpirane

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Živog zida Ivan Vlibor Sinčić i saborski zastupnik Ivan Pernar u ponedjeljak su prozvali Vladu za katastrofalnu politiku prema brodogradnji te poručili da je potrebno smijeniti uprave brodogradilišta zbog lošeg upravljanja i korupcije, izraditi dugoročnu stručnu strategiju za brodogradilišta i osigurati da im država daje potpore ili jamstava te provesti monetarnu reformu kako bi bila konkurentna na svjetskim tržištima.

Povod za konferenciju za novinare pisanje je "Novog lista" kako brodogradilištu 3. maj prijeti kolaps jer nema novca za nastavak proizvodnje i kooperante od kojih neki već više mjeseci nisu dobili novac, a čelni ljudi Živoga zida naglašavaju da su na te nepravilnosti višekratno upozoravali.

Prozvali su sadašnju i prijašnje vlade da su odgovorne za takvo stanje brodogradnje zbog nedostatka vizije te zbog nedjelovanja institucija koje ne reagiraju na nepravilnosti, nezakonitosti i kriminal.

"Vlada ništa nije napravila, jamstva koja su dali koriste se na upitne načine, a krajnji korisnici od toga nisu dobili ništa. Stanje ne ide na bolje, brodovi se na završavaju", ocijenio je Sinčić te prozvao institucije jer ne reagiraju. "Svatko radi što hoće, a odgovornost i sankcije ne postoje".

Smatra i da Vlada ne smije "slijepo slijediti politiku EU" koja želi veći dio brodogradnje prebaciti u Aziju jer u Europi nije isplativa.

"Zalažemo se da se prije svega gleda nacionalni interes i potrebe hrvatske brodogradnje", poručio je.

Naveo je, temeljem informacija od zviždača, da je uprava Uljanika u dva navrata sebi isplatila milijunske bonuse, u trenutku kad su primali državne potpore, a istovremeno nisu plaćali dobavljače.

Stoga je, kaže, potrebno smijeniti uprave brodogradilišta zbog lošeg upravljanja i korupcije te omogućiti državi da sufinancira brodogradilišta, što potporama što jamstvima.

"Treba osnovati domaće državne banke koje bi uzele dio bankarskog tržišta i koje bi financirale hrvatsku gospodarske politike. Ne zanima nas interes Europe, država mora moći pomoći hrvatskim brodogradilištima dok ne postanu profitabilna, a to mogu postati jer postoji potražnja za brodovima. Možemo biti konkurentni, ali nema vizije i loše se upravlja", poručio je.

Nužna je i monetarna reforma, ističe, kako bi tečaj postao realan, a time i brodogradilišta postala konkurentna, što sada nisu zbog "prejake" kune.

Na to je upozorio i Pernar kazavši da sa sadašnjim kamatama i tečajem "nikakva proizvodna grana u Hrvatskoj ne može opstati".

Sinčić naglašava i da je nužna strategija koja će dati odgovore na pitanja koliko želimo brodogradilišta, što želimo od njih, što će proizvoditi, gdje će biti za deset godina, koliki je udio privatnog sektora, koja je uloga države. "A to treba napraviti struka", naglašava.

"Ne možemo jednom (Ivanu) Vrdoljaku ili ministrici (Martini) Dalić, s tko zna kakvim svojim interesima - ljudima legendarne nevjerodostojnosti, dozvoliti da odlučuju o našoj brodogradnji", poručuje.

Pozvao je stoga birače da više ne glasaju za HDZ i SDP, "stranke koje nisu do sada znale riješiti probleme, ne samo brodogradnje".

"Štetne politike tih dviju stranaka režu jednu po jednu granu hrvatskog gospodarstva svojim lošim politikama, da bi od Hrvatske na kraju ostalo golo stablo. Nemojte to dozvoliti, glasajte za promjene", poručio je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sinčić, pernar, brodogradnja, živi zid