Zagreb

GOSTOVANJE: Kazalište Miklós Radnóti iz Budimpešte s predstavom "Naša majka" u četvrtak u ZKM-u

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) ugostit će u četvrtak 8. ožujka kazalište Miklós Radnóti iz Budimpešte s predstavom "Naša majka", po predlošku libanonsko-kanadskog pisca Wajdija Mouawada, koju je kritika proglasila jednom od najvažnijih kazališnih produkcija prošle godine u Mađarskoj.

Po predlošku je snimljena i istoimena nagrađivana kanadska drama, smatrana jednim od deset najboljih filmova u 2011. godini.

U središtu priče su dvije generacije jedne obitelji; majka koja je nakon rata emigrirala u Kanadu i dvoje njezinih blizanaca, koji su odrastali u Kanadi i nemaju izravno iskustvo rata, ali sjećanje na rat utječe na njihove živote.

Radnja se odvija u obliku istrage: majka Nawal u oporuci obavještava djecu da im je otac još živ i da imaju brata. Od njih traži da pronađu preostale članove obitelji i da svakom od njih daju pismo koje im je namijenila. Nerado pristajući, ne mogavši izbjeći teret prošlosti, Jeanne i Simon tragajući za korijenima otkrivaju majčinu priču: uranjaju u horor rata i počinju razumijevati zašto je majka odlučila pobjeći u tajnosti i šutnji.

"Otkrivajući prošlost, Wajdi Mouawad približava okružje libanonskih ratova – doba u kojem se sukobi između Libanonaca i palestinskih doseljenika pretvaraju u dvadesetpetogodišnji rat", stoji u najavi.

"Drama se ne koncentrira na specifičnu povijesnu stvarnost, nego rastvara poetski potencijal teme kojom se bavi, što ju čini univerzalno važnim i sjajnim djelom", dodaje se.

Osim što prikazuje svirepost rata, njegovu destruktivnost, predstava se usmjerava na pitanja spoznavanja i sjećanja. Napustivši dom, selo puno prepreka, Nawal se prvi put u životu izdvaja među rođacima učeći čitati i pisati, na što ju je potaknula baka. Vrativši se, urezuje njezino ime na nadgrobni spomenik, čuvajući tako sjećanje na nju.

Učenje, pisanje i dokumentiranje imovina su koja Nawal pomaže u težnji za višim životnim standardom i prosvijetljenim mišljenjem. Budući događaji međutim dovode u pitanje njezinu vjeru u ideale: izniman je izazov suočiti se s istinom i na kraju moći oprostiti.

Režiju potpisuje Robert Alföldi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PREDSTAVA, GOSTOVANJE, ZKM