Hrvatska

Predsjednik županijskog suda: Ivan Turudić o zvijezdi petokraci i pozdravu 'za dom spremni'

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić prokomentirao je preporuke Vijeća za suočavanje s prošlošću kazavši kako je 'neobična' preporuka da je pozdrav 'za dom spremni' neustavan i zabranjen osim u nekim situacijam.

U intervjuu za Globus Turudić je kazao kako si iz preporuka Vijeća za suočavanje s prošlošću svatko može uzeti ono što mu paše, a ne vidi niti učinke tog dokumenta na sudsku praksu.

Što se tiče neobičnog zaključka oko ustaškog pozdrava koji je zabranjen osim u nekim prilikama, Turudić kaže kako je riječ oneobičnoj preporuci. 'Ako se ugradi u zakon, mislim da će Ustavni sud morati reći može li protuustavna iznimka biti ustavna', smatra.

Sporan mu je i tretman zvijezde petokrake. 'Osobno, mislim da se nije dovoljno naglasilo da su ranjenike iz vukovarske bolnice izvodili ljudi s petokrakama na čelu u suradnji s onim s kokardom. Ne vidim ništa pozitivno u uporabi tih simbola u vrijeme Domovinskog rata', kaže i dodaje kako ipak nije za zabranu jer bi ona danas bila kontraproduktivna.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SIMBOLI, ZA DOM SPREMNI, ZVIJEZDA PETOKRAKA, IVAN TURUDIĆ