Hrvatska

Udruženje taksi prijevoznika: Butković ne govori istinu i obmanjuje javnost

Piše: PolitikaPlus/Hina

Udruženje taksi prijevoznika izrazilo je nezadovoljstvo odlukom Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture da u daljnju proceduru pusti Zakon o prijevozu u cestovnom prometu bez završetka javne rasprave i očitovanja na primjedbe, zbog čega su nadležnog ministra Olega Butkovića optužili da ne govori istinu i obmanjuje javnost.

Ministarstvo je pustilo zakon u daljnju proceduru bez završetka javne rasprave, što je gruba povreda zakonskih propisa koja se nastavlja na dosadašnju praksu ministarstva koje nije spriječilo nelegalni rad strane tvrtke neregistrirane u Hrvatskoj, koja šteti domaćim obrtnicima i poduzetnicima, priopćili su u petak iz Udruženja taksi prijevoznika.

Udruženje taksista naglašava da se u novoj verziji zakona, koja na dnevni red sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća ide u utorak, 13. ožujka, jasno navodi obrazloženje donošenja po hitnom postupku, što upućuje da je prijedlog pušten u proceduru bez završetka javnog savjetovanja. Tu stavku taksisti su ocijenili izravnim dokazom da Butković i njegovi suradnici ne govore istinu i obmanjuju javnost.

Pozvali su ministra da obrazloži zašto nije uvažio primjedbe i prijedloge, zašto negira povredu procedure iako je očito da je grubo prekršena i zašto štiti interese tvrtke koja dvije godine krši hrvatske zakone (misleći na Uber).

Taksisti su upozorili da ministarstvo do danas nije objavilo izvješće o provedenom savjetovanju s javnošću, koje je sukladno rokovima bilo dužno izraditi do kraja siječnja 2018.

Tvrde da se ministarstvo na bilo koji način, ni na portalu e-savjetovanja niti na drugom mjestu, nije očitovalo o nekoliko desetaka tisuća stranica primjedbi i prijedloga zainteresiranih građana, što nalaže zakonska procedura.

"Ministarstvo se, prije bilo kakvih izmjena i konzultacija s drugim državnim tijelima, dužno očitovati na sve primjedbe građana i javno objaviti izvješće o provedenom savjetovanju sa zainteresiranom javnošću kao i konačan tekst nacrta prijedloga zakona", istaknuli su u priopćenju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TAKSISTI, OLEG BUTKOVIĆ, MINISTAR