Hrvatska

Spitzenkandidat: Hoće li Hrvatska ostati bez premijera - Plenković ide u utrku za šefa Europske komisije?

Piše: PolitikaPlus

Premijer Andrej Plenković u idućih će nekoliko mjeseci odlučiti hoće li se natjecati za nominaciju Europske pučke stranke za kandidata za predsjednika Europske komisije na izborima u proljeće 2019., piše Novi list

Pučani će svog takozvanog Spitzenkandidata birati na kongresu u Helsinkiju 7. i 8. studenoga, a prema izvorima iz EPP-a i HDZ-a i Plenković je zainteresiran za tu poziciju, o čemu je navodno već vodio razgovore s nekim čelnicima EPP-a.

Krajem veljače, premijeri i predsjednici 27 država članica EU-a, bez Velike Britanije, raspravljali su u Bruxellesu o institucionalnim pitanjima, među ostalim i o tome hoće li sljedeći predsjednik Komisije biti biran prema konceptu Spitzenkandidata, odnosno hoće li nasljednik Jean-Claude Junckera biti netko od kandidata koje će predložiti europske političke grupacije.

Juncker je prvi predsjednik EK-a koji je biran na ovaj način. Kandidirao ga je EPP, koji je na izborima za Europski parlament 2014. godine osvojio najviše zastupničkih mjesta, pa je Juncker potvrđen za šefa EK-a. Dijelu HDZ-ovih dužnosnika nije nepoznato da postoji opcija da se premijer upusti u borbu za nominaciju EPP-a za šefa Komisije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

europska komisija, andrej plenković