Hrvatska

MATIĆ: Stipetić je bio oficir i džentlmen

Piše: PolitikaPlus

Povodom smrti bivšeg načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, stožernog generala Petra Stipetića, bivši ministar branitelja i SDP-ov saborski zastupnik Predrag Matić za Stipetića je rekao kako je bio "oficir i džentlmen".

"Imao sam veliku čast i priliku raditi s najvećim generalima Hrvatske vojske, od generala Blage Zadre, Janka Bobetka, Zvonimira Červenka, Antona Tusa i Petra Stipetića. Sve su to junaci Domovinskog rata i ne znam koga bih izdvojio od njih. Međutim, neće se ovi drugi naljutiti niti njihove obitelji ako kažem da je general Stipetić ipak za koplje iznad svih. Ako se za nekoga u Hrvatskoj vojsci može reći da je bio oficir i džentlmen, onda je to prije svih Petar Stipetić", izjavio je Matić novinarima u Saboru.

Kad kaže da je bio oficir i džentlmen, dodao je, onda su u tome sadržane sve njegove osobine - nije bio od onih časnika koji je vikao i istjerivao autoritet na galamu, nego se vidjelo da je stručan i da je volio svoje vojnike. "Jako sam ponosan na dane kada sam radio s njim, kada mi je bio šef u kabinetu načelnika Glavnog stožera", poručio je Matić.

Za bivšu ministricu obrane Željku Antunović, general Stipetić bio je častan vojnik, obrazovan i predan svom poslu. "Bio je izrazito pametan časnik. Dao je veliki doprinos u Domovinskom ratu, a kao ministrica obrane u jednom sam periodu surađivala s njim i moram priznati da mi je pri dolasku u Ministarstvo bio jedan od glavnih oslonaca", prisjetila se Antunović.

Ministar obrane Damir Krstičević kazao je da je poznavao generala Stipetića i radio s njim.

"Dao je veliki doprinos u stvaranju, razvoju i pobjedi u Domovinskom ratu, a i kasnije kao načelnik Glavnog stožera HV-a i mogu reći da je veliki čovjek, zapovjednik i general pobjedničke Hrvatske vojske", istaknuo je Krstičević.

Najavio je kako je u kontaktu s njegovom obitelji dogovoreno da će Ministarstvo obrane organizirati pogreb.

 "Stipetić je jedan od naših vrhunskih generala koji su zaslužni za današnju slobodu, zajedno s Bobetkom i ostalima. Osjećam tugu i naša je sada zadaća pripremiti dostojanstven ispraćaj našeg načelnika kakav zaslužuje. Hrvatska vojska mora biti prožeta simbolima Domovinskog rata, a general Stipetić je sigurno jedan od simbola", zaključio je ministar obrane.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

general petar stipetić, FRED MATIĆ