Hrvatska

Grabar Kitarović o kritikama i napadima: Samo zlonamjerni mogu iščitavati veličanje totalitarnog režima

Piše: PolitikaPlus

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović odbacuje zlonamjerna tumačenja njezine izjave iz obraćanja argentinskim Hrvatima.

Buru u javnosti izazvala je predsjedničina izjava da su "nakon 2. svjetskog rata mnogi Hrvati upravo u Argentini našli prostor slobode u kojem su mogli svjedočiti domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskog naroda i domovine".

Grabar Kitarović je u u svom odgovoru za N1 odbacila "zlonamjerna tumačenja njezine izjave iz obraćanja argentinskim Hrvatima".

"Ta izjava ni na koji način nije u suprotnosti s vrlo jasno više puta izrečenim stavovima o NDH, kao i o doprinosu antifašizma u stvaranju moderne hrvatske države. Samo zlonamjerni mogu iz predsjedničine izjave iščitavati veličanje jednog totalitarnog režima i njegovih predvodnika. 

Tužno je što se ni dan danas ne priznaje žrtva mnogim iseljenicima koji nisu smjeli izražavati domoljublje u svojoj zemlji, težnju za slobodnom i neovisnom Hrvatskom, a koji su za vrijeme bivše Jugoslavije bili zatvarani, proganjani, pa čak i ubijani", navela je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kolinda grabar kitarović, predsjednica