Hrvatska

NAČELNIK OPĆINE: Gradac svakom mladom povratniku nudi po 1.000 eura

Piše: PolitikaPlus

U okviru politike kojom se pokušava poboljšati loša demografska slika općine, gradački načelnik Matko Burić odlučio se na konkretne korake, usmjerene primarno prema mladima. 

Načelnik općine Gradac Matko Burić na Makarskoj rivijeri odlučio je poduzeti konkretne korake za spas demografske slike na svom području. Svakome tko se odluči vratiti iz inozemstva, općina će isplatiti po 1000 eura. 

Nacrt odluke naći će se na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća, a njome se želi potaknuti mlade koji su trbuhom za kruhom otišli u inozemstvo da se vrate u rodni kraj. Takvih je na području Gradca puno - barem 30.

Burić je za Slobodnu Dalmaciju rekao da imaju "interni" registar čije brojke nisu nimalo optimistične. Najviše je mladih otišlo u Irsku, pa Njemačku, a odluka kojom ih želi potaknuti da se, pogotovo ako su na nekakvoj "vagi", vrate doma, predstavlja konkretnu pomoć. To je 7500 kuna u obliku jednokratne naknade.

- Svaki povratnik kojega povuče nostalgija te sreću odluči potražiti na području gradačke općine pola iznosa dobit će nakon zaključenja ugovora s Općinom, a drugu polovicu tek nakon što godinu dana i provede na području Gradca. Pod inozemstvom se, da ne bude zabune, ne misli na rad u susjednoj Bosni i Hercegovini, ili, recimo, u Sloveniji, kaže Burić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

GRADAC, POVRATNCI, MATKO BURIĆ