Zagreb

ZAGREB: Otvoren 17. sajam "Proizvodi hrvatskog sela"

Piše: PolitikaPlus

U Pučkom otvorenom učilištu u petak je otvoren 17. sajam "Proizvodi hrvatskog sela", na kojem šezdesetak proizvođača predstavlja svoje domaće proizvode, a osim tradicionalnih jela i pića te gurmanskih delicija, ponuđene su i rukotvorine, suveniri i drugi poljoprivredno-prehrambeni proizvodi iz cijele Hrvatske.

Sajam traje od 16. do 18. ožujka, a ulaz je besplatan, rekao je na otvorenju organizator sajma Jakov Kolega. "Tradicijski proizvodi dolaze direktno od proizvođača i šarolika ponuda sigurno može obogatiti svaki uskršnji stol. U ponudi su suhomesnati proizvodi - slavonski špek, kulen, ali i razne vrste sireva, maslinova i bučina ulja, vina, rakije, likeri, med kao i ostali ekološki proizvodi i prerađevine", kazao je Kolega.

Promocijom i prodajom poljoprivredno-prehrambenih proizvoda želi se osigurati vidljivost manjih seljačkih gospodarstava i pomoći obrtnicima da održe proizvodnju.

Direktor Agrarnog savjetovanja i organizator sajma Damir Kovačić napomenuo je da se smještajem u Pučko otvoreno učilište sajam vratio na staru lokaciju, gdje je prvi put održan prije 17 godina.

"Dogodile su se razne promjene u ovih 17 godina, tržište se proširilo i razvilo, porastao je broj proizvođača, a proizvodi su dostupniji. U Hrvatskoj nigdje ne možete naći toliko kvalitetnih proizvoda", poručio je Kovačić.

Na sajmu će biti predstavljen i projekt "Valorizacija tradicijskih proizvoda od turopoljske svinje" čiji je cilj povećanje uzgoja, briga i očuvanje turopoljske svinje.

Ravnatelj Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje Ivor Stanivuković ističe da je projekt prepoznala i Europska komisija.

"Želimo vratiti vrijednost tradicijskih proizvoda i stvoriti brend. Pokušavamo potaknuti proizvođače, kojih je danas registrirano tek 19, a interes nam je da se vrati ova pasmina, najstarija u Europi", naglasio je.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otvorio je sajam i pozvao građane da dođu, isprobaju i kupe prave tradicionalne i domaće proizvode.

"Dragi prijatelji i proizvođači prave domaće hrane, iduće godine ćemo zajedno slaviti punoljetnost sajma", poručio je Bandić nazočnima. Sajam omogućuje građanima da dođu do domaćih visokokvalitetnih proizvoda kojih nema na policama trgovačkih lanaca, dodao je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

GRAD ZAGREB, SAJAM, HRANA