Zagreb

ŠVALJEK: Neka se Vlada posveti reformama umjesto borbi za ostanak na vlasti

Piše: PolitikaPlus

Zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Sandra Švaljek u jutrošnjem se gostovanju na N1 televiziji osvrnula na „lex šerif“, odluku Ustavnog suda o Mostovom zahtjevu za ocjenom ustavnosti, te na neprimjeren naslov – u subotu objavljen pa zatim obrisan sa službene stranice Ministarstva uprave – „Ustavni sud presudio: Profesor Koprić, Švaljek i MOST fulali temu - Kuščević je u pravu“.

Švaljek je podsjetila da je Ustavni sud zasad odlučio samo o zahtjevu vrgoračkog gradskog vijeća, te je osudila prejudiciranje odluke Ustavnog suda o zahtjevima za ocjenom ustavnosti GONG-a te Nezavisne liste Sandre Švaljek. Način komuniciranja ministra Kuščevića ocijenila je potpuno neprimjerenim i trijumfalističkim, te protivnim demokratskim standardima kojima kao društvo trebamo težiti. Podsjetila je da se „lex šerifom“ rješavalo problem koji nije ni postojao, te da je zakon izmijenjen kako bi se na vlasti učvrstilo gradonačelnika koji je presudan za očuvanje stabilnosti vlasti na nacionalnoj razini, odnosno većine u Hrvatskom saboru. Švaljek je istaknula i da bi se Ministarstvo uprave trebalo baviti puno bitnijim pitanjima – decentralizacijom, teritorijalnim preustrojem i boljom organizacijom javne uprave, na što je u svom izvješću o provođenju reformi upozorila i Europska komisija – umjesto da troši vrijeme i energiju na propise poput „lex šerifa“, koji nisu nužni i ne poboljšavaju kvalitetu života građana, a slabe demokratske standarde. Podsjetila je i da „lex šerif“ može dovesti do situacija u kojima jedinice lokalne samouprave nemaju predstavničko tijelo građana čak 13 od 17 posljednjih mjeseci određenog mandata, što je nedopustivo u svjetlu činjenice da građani RH prema Ustavu pravo na lokalnu samoupravu ostvaruju upravo putem predstavničkih tijela.

Na pitanje o naslovu objavljenom na web stranici Ministarstva uprave, Švaljek je odgovorila da je takav način komunikacije neprimjeren te da ga nikako ne odobrava. Međutim, napomenula je da se treba vratiti na početak problema i motive zbog kojih je „lex šerif“ donesen. Očito je da je Vlada bila izuzetno zainteresirana za učvršćivanje na vlasti čelnika koji pripadaju vladajućoj koaliciji, posebno onih koji su presudni za stabilnost vlasti na nacionalnoj razini, dok je s druge strane vidljiva potpuna nezainteresiranost za reformu javne uprave.

Švaljek je podsjetila da je „lex šerif“ bio nepotreban te je naglasila da bi Ministarstvo uprave svoju energiju trebalo posvetiti bitnijim pitanjima. To je istaknula i Europska komisija u zadnjem izvješću o provođenju reformi u Republici Hrvatskoj. Komisija je upozorila da „teritorijalna rascjepkanost javne uprave otežava učinkovito pružanje javnih usluga“ te je skrenula pozornost na činjenicu da je „prema ključnim pokazateljima uspješnost javne uprave ispod prosjeka EU“. Također, prema mišljenju Europske komisije „nedostaci funkcionalne raspodjele nadležnosti na svim razinama vlasti i administrativnog kapaciteta u najmanjim jedinicama lokalne samouprave tek se trebaju ukloniti“. EK je upozorila i na neprovođenje Strategije razvoja javne uprave, koja bi među ostalim trebala otkloniti glavne nedostatke sustava koji obuhvaćaju teritorijalnu rascjepkanost, politički utjecaj u postupku zapošljavanja, nedostatno usavršavanje u javnoj upravi te subjektivno ocjenjivanje rada. Švaljek je za N1 napomenula da se i iz izvješća EK vidi da se Vlada treba baviti decentralizacijom, teritorijalnim preustrojem i boljom organizacijom javne uprave, umjesto da se bavi nečim što u biti nije nužno, i što u konačnici slabi demokratske standarde.

Nezavisna lista Sandre Švaljek poziva Vladu i Ministarstvo uprave da detaljno pročitaju izvješće Europske komisije o (ne)provođenju reformi u javnoj upravi te da nakon toga počnu rješavati stvarne probleme i bace se na ozbiljan posao koji će dovesti do poboljšanja kvalitete života svih građana RH.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SANDRA ŠVALJEK, VLADA