Zagreb

ZAGREB: Predstavljen dvjestoti broj časopisa ''Meridijani''

Piše: PolitikaPlus

Zagreb, 20. ožujka 2018. - Svima nam je dobro znan američki National Geographic, pa i njemački Geo, no i Hrvatska imamo jednako dobar časopis za zemljopis, povijest, ekologiju i putovanja – ''Meridijani'', čiji je jubilarni 200. broj 20. ožujka predstavljen publici u prepunoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu.

Predstavljanje je vodila urednica časopisa, povjesničarka umjetnosti Petra Somek, koja usprkos svim nedaćama koja muče hrvatsko izdavaštvo, nalazi načina da ''Meridijani'' neprekidno izlaze već 24 godine. “Časopis je prvo 19 godina izlazilo kao mjesečnik, a posljednjih pet godina smanjili smo tempo pa izlazimo kao dvomjesečnik. Iako imamo problema sa financiranjem svih časopisa koje izdajemo (osim “Meridijana” izdaju još tri znanstvena časopisa), racionalnim trošenjem još uvijek nalazimo načina da držimo “glavu iznad vode’’ – rekla je Petra Somek.

Na predstavljanju su govorili dugogodišni suradnici ''Meridijana'' koji u časopisu imaju svoje stalne rubrike. To su: novinar Hrvoje Dečak, putopisac i fotograf Davor Rostuhar, povijesničar i sveučilišni profesor Hrvoje Gračanin, okolišni aktivist i publicist Siniša Golub, fotograf Romeo Ibrišević, te akademik Dragutin Feletar. Nazočnima se obratio i gradonačelnik Lepoglave gosp. Marijan Škvarić jer je glavna tema jubilarnog 200. broja ''Meridijana'' grad Lepoglava koji je predstavljen na 10-ak stranica unutar časopisa. Reportažu o Lepoglavi napisao je prof. povijesti i geografije Marko Godinić a fotografije je snimio Darko Gorenak. Kroz zanimljive razgovore s autorima predstavljene su i ostale teme jubilarnog 200. broja časopisa: američki nacionalni park Jushua tree, utvrde Cesargrad i Kunšperk, Mali Sakadaš u Kopačkom ritu, Muzej čokolade u Parizu, daleki čileanski Uskršnji otok - Rapa Nui i druge.

Neosporno je kako su geografija i povijest (uz hrvatski jezik) nacionalni predmeti od posebnog interesa za našu zemlju, a izdavačka kuća Meridijani se sustavno već 25 godina bavi upravo takvim sadržajima. Osim istoimenog časopisa za popularizaciju geografije i povijesti, specijalizirali su se za izdavanje knjiga – od udžbeničkih, stručnih do popularnih – a u posljednjih 25 godina izlaženja izdali su više od 520 naslova, uključujući i 200 brojeva časopisa “Meridijani’’ koji je njihov brend proizvod. O djelovanju izdvačke kuće Meridijani na predstavljanju je govorila direktorica Petra Somek.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZAGREB, MERIDIJANI