Hrvatska

SJEDNICA VLADE : Ministri jednoglasno dali potporu ratifikaciji Istanbulske konvencije . Plenković - nema skrivenih namjera

Piše: PolitikaPlus

Ministri u Vladi Andreja Plenkovića redom su u četvrtak dali potporu prihvaćanju prijedloga zakona o potvrđivanju Istanbulske konvencije, a ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić istaknula je da je cilj zaštita žrtve.

Na početku nakon što je prihvaćen dnevni red Vlade RH premijer Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko bitnih aktualnosti posljednjih dana.

Plenković je istkanuo da je jučer bio Svjetski dan osoba sa sindromom Down te se zahvalio ministrima koji su imali stanovite aktivnosti u vezi s tim. Spomenuo je i obilježavanje Svjetskog dana voda, a zahvalio se ujedno i svima koji pomažu područjima koji su pod poplavama u posljednje vrijeme. 

Najvažnija politička tema proteklih dana je Istanbulska konvencija. Trebamo reći nekoliko riječi koje mi se čine bitnim da hrvatska javnost treba biti svjesna kad bude zauzimala stavove o temi, rekao je među ostalim premijer.

Nekoliko stvari smatramo bitnima. Ova konvencija je prihvaćena u okviru Vijeća Europe. Važno je podsjetiti se da smo u Vijeću Euorpe od 1996. godine. To je bilo veliko postignuće toga desetljeća. Ta organizacija počiva na slobodi, demokraciji, ljudskim pravima i vladavini prava, rekao je Plenković.

Ova konvencija bavi se nasiljem nad ženama i nasiljem u obitelji. To je paneuropski problem, svih europskih država, dodaje.

Napomenuo je da Vlada uvažava i respektira zabrinutost određenih skupina u društvu oko rodne ideologije, zbog čega daje interpretativnu izjavu u članku 4. - Uvažavajući pluralizam i osjetljivosti dijela društva na ovu temu, usvojit ćemo danas u članku 4. tri poruke koje su važne da ova konvencija ne sadrži ono što u njoj po našem dubokom uvjerenju nije - rekao je Plenković.

U prvoj rečenici izjave jasno se kaže što je bit konvencije, u drugoj će jasno kazati da Hrvatska smatra da odredbe konvencije ne sadrže obvezu rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav ni promjenu ustavne definicije braka. 

To je vrlo bitno i važno i to ne donosimo na slijepo, već nakon vrlo detaljnih i preciznih konzultacija s pravnim stručnjacima gdje smo došli do zaključka da u njihovim analizama nema pravnih učinaka kakve možemo čuti u raspravi u javnosti. Nema pravne obveze za priznanje trećeg ili neutralnog spola, pravne obveze za redefiniciju braka, nema pravne obveze za uvođenje u nastavne programe sadržaja za koje možda smatramo da nisu u skladu s našim vrijednostima, i razjašnjavamo na taj način dileme onih koji imaju rezerve  rekao je Plenković.

Nema skrivenih namjera, nego ima želje da se i ovim instrumentom riješi problem koji postoji u društvu i oko kojega ja kao predsjednik Vlade i HDZ-a ne želim da na njega pravo polaže samo jedan dio političkog spektra. To je problem cijelog društva i svako od nas ima zadaću dati doprinos da se to rješava  poručio je premijer.


 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ISTANBULSKA KONVENCIJA, vlada