Zagreb

Kartelo (Neovisni za Hrvatsku): Nemamo potrebe a priori pozdravljati Bandićeva izvješća

Piše: PolitikaPlus/Hina

Gradski zastupnik Neovisnih za Hrvatsku Krešimir Kartelo istaknuo je u ponedjeljak da nemaju potrebe a priori, aklamacijama pozdravljati Izvješće o radu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića jer bi to bilo licemjerno, budući da su nešto posve suprotno govorili u izbornoj kampanji, kada su za gradonačelnicu Zagreba kandidirali Brunu Esih.  

Na pitanje o stavu Neovisnih za Hrvatsku o prijedlogu zaključka skupštinskog Odbora za izbor i imenovanja o razrješenju postojećih i imenovanju novih članova Kazališnog vijeća Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM), Kartelo je rekao da su oni za taj prijedlog, jer su ga čak i predložili na prošloj skupštinskoj sjednici.  

Komentirajući izjavu gradskog zastupnika Marka Torjanca da gradonačelnik Bandić i njegova stranka time krše Zakon o kazalištima i Statut ZKM-a, Kartelo je rekao da je njihov stav da se trebamo cijepiti od političkih fraza, floskula i demagogije.

"Posve je jasno, to ste imali i na dnevnom redu prije dvije sjednice, da skupštinska većina bira predstavnike u kazališnim vijećima. Po načelima dobre prakse, općenito je dosad bilo pravilo da omjeri u Skupštini prate i omjere u kazališnim vijećima", rekao je Kartelo.

Naglasio je kako "jedno od rijetkih, ako ne i jedino Kazališno vijeće u kojem taj omjer nije poštovan, je upravo Kazališno vijeće ZKM-a gdje je oporba dobila više članova Kazališnoga vijeća nego što je to dobila skupštinska većina".

"I posljedice toga su bile prijedlozi za imenovanje ravnatelja koji ne uživa potporu većine u zagrebačkoj Skupštini", rekao je.

Novinare je zanimao i njihov stav o prijedlogu zaključka - očitovanje o situaciji u GK Jabuka, Kluba gradskih zastupnika SDP-a, HSS-a i Naprijed Hrvatska!.

"Klub SDP-a traži očitovanje koje je već dobio prije nego što je materijal uopće došao na sjednicu Skupštine. To očitovanje su dobili, imate iscrpne materijale koji opisuju kako je došlo do ovoga, kako oni kažu 'situaciju u GK Jabuka'", rekao je Kartelo.  

"Mislim da SDP parazitira na određenim problemima ili pseudo problemima u gradu Zagrebu, da nemaju konkretna rješenja, što se vidjelo i na njihovim prijedlozima dnevnog reda Skupštine. I ovo je jedan od polupokušaja da dobiju medijsku pozornost", dodao je. 

Na pitanje kako komentira što je SDP u četvrtak, prvog dana ove skupštinske sjednice, s dnevnog reda povukao svoj prijedlog zaključka o uvođenju izvannastavne aktivnosti za 12-godišnjake "Građanski odgoj i obrazovanje" u sve osnovne škole kojima je osnivač Grad Zagreb, Kartelo je rekao da je SDP taj prijedlog povukao zato što nije bilo nazočnih predstavnika medija, što su i priznali.

"Njima nije stalo do građanskog odgoja per se, nego im je stalo do toga da mediji izvještavaju o tom prijedlogu. Kad ponovno pročitate materijale onda vidite da se tu radi o jednoj slikovnici, o izbornoj lektiri koju je pripremio Vojko Obersnel. Recimo, jedno poglavlje se zove - 'I Vau i mijau imaju svoja prava'. Po meni je to uvredljivo za dječju pamet", ocijenio je Kartelo.   

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

neovisni za hrvatsku, gradska skupština, zagreb