Mojbiz

PROCEDURA: Potpis ugovora za Pelješki most u drugoj polovici travnja

Piše: PolitikaPlus

Odmah po potpisu ugovora, tvrde sugovornici, kineski konzorcij će biti uveden u posao. Odnosno krenut će formiranje gradilišta. No prije toga, morat će se ugovoriti tvrtka koja će nadzirati radove. Natječaj za taj posao još je u tijeku, a izbor tvrtke, kako saznaje Jutarnji list, očekuje se ovaj tjedan.

Nakon što kineska kompanija bude uvedena u posao ne treba očekivati neka spektakularna događanja na samom gradilištu. Naime, zbog promjene rastera stupova mosta izvođač prvo mora napraviti Izvedbeni projekt za gradnju četiri stupa. Prema navodima u Glavnom projektu za izradu Izvedbenog projekta potrebno je obaviti 14 dodatnih ispitnih bušotina dužine 14 do 103 metra. Tako će se definirati točna dužina pojedinačnih pilota na stupnim mjestima 3, 5, 8 i 10.

- To neće imati nikakvih posljedica u pogledu broja pilota ili koncepta temeljenja - stoji u tekstu Glavnog projekta. 

Prema procjenama Izvedbeni projekt bi trebao biti završen za oko 6 mjeseci. Na samom gradilištu se ne očekuju vidljivi dijelovi mosta barem 10 mjeseci od početka radova.

- Prvi dijelovi mosta iz mora će izaći deset mjeseci nakon početka radova. Za godinu i pol bit će prvi piloti, dva stupa i rasponska konstrukcija - više puta je kazao Marijan Pipenbaher, glavni projektant mosta.

Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK zadužena za graditeljstvo, promet i veze tvrdi kako bi udio poslova hrvatskih tvrtki mogao biti znatan ako se, uz pomoć Vlade, dobro obave pripremne aktivnosti. Iz HGK čak najavljuju da bi taj udio mogao biti između 30 i 40 posto te se navodi primjer Crne Gore, gdje isti izvođač gradi autocestu Bar - Boljare, gdje su domaće tvrtke dobile 30 posto poslova. No ovdje je riječ o izradi ražnja dok je zec još u dubokoj šumi.

Zasad su samo predstavnici Skladgradnje, koja već obavlja radove u Crnoj Gori, priznali kako razgovaraju s CRBC-om oko angažmana na mostu Pelješac. Neslužbeno se govori da postoje i razgovori s Brodosplitom GP Krkom, Pomgradom... No tko će i hoće li biti angažiran na radovima znat će se u sljedećih nekoliko mjeseci.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KINESKI KONZORCIJ, TVRTKE, PELJAŠKI MOST