Hrvatska

HRAST: Podržavamo da se Glunčića imenuje na čelo Ekspertne radne skupine

Piše: PolitikaPlus/Hina

Stranka Hrast izrazila je u srijedu podršku da se Matko Glunčić imenuje za voditelja Ekspertne radne skupine (ERS) za provođenje kurikularne reforme, a ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak optužuju da  je "svojim agresivnim pristupom spremna zgaziti sve stručne argumente kako bi uvela bilo kakvu reformu i kako bi HNS to mogao prikazati svojom političkom pobjedom".

"Nakon osmosatnog pregovaranja i nagovaranja na Posebnom stručnom povjerenstvu o izboru vodeće osobe za Ekspertnu radnu skupinu Hrast daje punu podršku struci i izboru osobe koja je u natječajnom postupku najbolje ocijenjena za tu funkciju. Ta osoba je Matko Glunčić, trenutni državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja", priopćeno je iz Hrasta.

Podsjećaju da je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak već nakon početne formalne provjere kandidata prošli tjedan istupila u medijima s tezom da Glunčić sigurno neće biti izabran te pitaju zašto na sve moguće načine pokušava osujetiti njegovo imenovanje.

Hrast navodi da je Glunčić kao član Vijeća roditelja u školi koju pohađaju njegova djeca kritički ukazao na sve "probleme, nedorečenosti, netransparentnosti i nekompetentnosti predloženog eksperimentalnog programa koji ministrica pod svaku cijenu želi ugurati u škole već ovu jesen, ali i pogrešnog smjera u kojem se vodi reforma obrazovanja".

Napominju i da skoro sve dosad pristigle recenzije traže značajniju doradu kurikulskih dokumenata te kao primjer navode to da je prije nekoliko dana objavljeno da je Povjerenstvo za recenziju kurikula povijesti, na čijem je čelu akademik Tomislav Raukar, dalo izrazito negativnu recenziju kurikula povijesti.

"Jasno je da je HNS razočarao svoje birače neprincipijelnim ulaskom u koaliciju s HDZ-om. Zato su i doveli ministricu Divjak koja je svojim agresivnim pristupom spremna zgaziti sve stručne argumente kako bi uvela bilo kakvu "reformu“ i kako bi HNS to mogao prikazati svojom političkom pobjedom. No, ključno je pitanje hoće li premijer Andrej Plenković dobrobit hrvatskog odgojno-obrazovnog sustava, a samim time i budućnost naše djece u potpunosti predati u lijevo – liberalne ruke HNS-u za njihovu političku promociju. Oni su više puta pokazali da im stručnost te hrvatski identitet i vrijednosti koje temeljno određuju hrvatski narod ne znače gotovo ništa", zaključuje Hrast u priopćenju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DIVJAK, HRAST, OBRAZOVANJE