Hrvatska

Pupovac o prepirkama u HDZ-u: "U političkim procesima se događa što se moralo dogoditi, razjašnjava se što je što i tko je tko"

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac izjavio je uz čestitku Uskrsa pravoslavnim kršćanima u nedjelju u Zagrebu da je mir jedna od najvećih potreba koja ima smisla u građenju dobroga života i pozvao da se prestane s ratnim pričama.

"Svi mi koji smo u javnom životu znamo da ne živimo u zemlji u kojoj prevladava duh i kultura mira i to decenijama. Iako ima mnogo stvari koje su nam potrebne, jedna od najpotrebnijih je mir. Da prestanemo s ratnim pričama, ratnim retorikama, da prestanemo s ratnim svađama i sukobljavanjima od kojih nemaju nikakve koristi niti oni koji se sukobljavaju, niti cijelo društvo, i da se usmjerimo na ono u čemu mir ima smisla, a to je građenje dobroga života i idealnog povjerenja," kazao je Pupovac nakon liturgije posvećene Uskrsu u Sabornom hramu u Zagrebu.

Na pitanje novinara kako komentira rezultate istraživanja prema kojima koalicija pravaša prelazi izborni prag i je li mu to zabrinjavajuće, Pupovac je odgovorio da ne zna što više zabrinjava, kriptodesničarske politike unutar različitih stanaka koje danas postoje, ili otvorene desničarske politike kakvih je bio u ranijim razdobljima hrvatske politike.

Najvažnije za hrvatsku politiku jest da nema kriptopolike u glavnim političkim strujama, nego da glavne političke struje čuvaju toleranciju, pluralizam i ustavnu državu u ovoj zemlji, kazao je i dodao: "Kada toga nema onda je to izvor brige. Kada se pojave stranke koje mogu biti ispod praga ili iznad praga, desne ili lijeve, to ne treba biti poseban razlog za brigu. Razlog za brigu treba biti konfuzija, nered i nedovoljna briga za toleranciju, pluralizam i ustavnu državu".

"U političkim procesima se događa što se moralo dogoditi, razjašnjava se što je što i tko je tko"


Upitan kako gleda na "prepirke o klerikalcima i antiklerikarcima" unutar HDZ-a, koji je koalicijski partner Pupovčeve stranke SDSS, Pupovac je kazao da "to oni koji su kršćani i demokrati ne rade" te da ta "svađa samo pokazuje da se u političkom životu događaju procesi koji su se morali dogoditi" i da se "moralo početi razjašnjavati što je što i tko je tko".

"Nitko nikome ne gleda koliki je vjernik, niti broji koliko je očenaša izmolio, niti koliko je po nečijoj a koliko po svojoj mjeri vjernik. To nije ni kršćanski ni demokratski. Svatko daje onoliko koliko može, i uzima onoliko koliko pravila nalažu, i to je važno u svakom društvu, a ta svađa samo pokazuje da se u političkom životu događaju procesi koji su se morali dogoditi. Moralo se početi razjašnjavati što je što i tko je tko. Demokratska politika može imati i ima veze s kršćanstvom, s crkvom i drugim vjerama, i nije mu strana, ali demokratska politika koja počiva na klerikalnim ideologijama i klerikalnim tipovima vlasti je nespojiva s demokratskim politikama kakve poznajemo stoljećima u modernom svijetu," zaključio je Pupovac.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hdz, milorad pupovac, crkva