Hrvatska

Ilčić potvrdio: Dajem ostavku na mjesto savjetnika u Ministarstvu kulture

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ladislav Ilčić, predsjednik Hrasta, stranke koja je u srijedu objavila da zbog najavljene ratifikacije Istanbulske konvencije napušta vladajuću koaliciju i odustaje od svih pozicija u vladajućoj strukturi, potvrdio je da daje ostavku na mjesto savjetnika u Ministarstvu kulture.

"Da, naravno, to se samo po sebi podrazumijeva. Hrast i ja osobno smo više puta pokazali da su nama stavovi u politici najvažniji i da su oni mjerilo naših ponašanja, a ne bilo kakve fotelje", kazao je Ilčić na upit Hine podnosi li ostavku na mjesto  savjetnika u Ministarstvu kulture, kao što je to najavio saborski zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović, objavljujući da ta stranka napušta vladajuću koaliciju.

Ilčić je podsjetio na svoju raniju ostavku na mjesto posebnog savjetnika tadašnjeg ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera, istaknuvši da je sada ponovno daje jer smatra da jedino principijelna politika može donijeti dobrobit za Hrvatsku. 

"HDZ je usvajanjem Istanbulske konvencije skrenuo oštro u lijevo i odmaknuo se od demokršćanstva i velikog broja svojih birača. Hrast to ne želi. Pokazali smo spremnost za suradnju, nismo bili isključivi, međutim, postoji linija ispod koje ne možemo ići i zato smo izašli iz koalicije", kazao je Ilčić.

Poručio je da je to što će "neki tzv. demokršćani iz vladajuće većine" glasati protiv Istanbulske irelevantno, jer će ratifikacija ionako proći zahvaljujući glasovima oporbe.

"Tražimo u koaliciji još dva stvarna demokršćana, kojima je demokršćanstvo važnije od stranačke budućnosti. Ako se nađu još dvojica koja će reći isto što i Zekanović - da neće podržavati vladu u slučaju ratifikacije Istanbulske konvencije, onda će vladajuća većina nestati jer će pasti sa 78 na 75 zastupnika. I onda će premijer Andrej Plenković morati razmišljati je li mu važnija ratifikacija Istanbulske konvencije ili Vlada", kazao je Ilčić, izrazivši uvjerenje da će se premijer u tom slučaju odlučiti za Vladu.

"Maske padaju, vidi se tko je što", dodao je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ostavka, Ladislav Iličić