Zagreb

ZAGREB: Na Cvjetnom trgu obilježen Svjetski dan Parkinsonove bolesti

Piše: PolitikaPlus

Pod nazivom Život nije siv - čak ni s Parkinsonom! Udruga Parkinson i mi na Cvjetnom trgu u Zagrebu po šesti put za redom, obilježila je Svjetski dan Parkinsonove bolesti u cilju podizanja svijesti šire javnosti o ovoj progresivnoj neurološkoj bolesti od koje boluje više od 14.000 građana.

Posebna nam je čast što je u svečanom programu na Cvjetnom trgu nastupila talentirana glazbenica i višestruka dobitnica Porina Mia Dimšić koja je manifestaciju podržala i pjesmom čiji je naziv posudio naš ovogodišnji moto: Život nije siv.

“S glazbom se lakše nosimo kroz život, a posebno kad je poletna, ritmična, pjevna i pozitivna poput Mijine. Poznat je dugo odličan učinak muzikoterapije kod Parkinsonove bolesti. Pjesma Život nije siv ima poruku primjenjivu i oboljelim od ove kronične i teške bolesti, a to je da u životu pozitivne misli olakšavaju nošenje s njim i unose boje i sreću u njega”, poručila je dr. Vladimira Vuletić, čelnica Udruge Parkinson i mi i predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka.

“Puno mi to znači i svaki put se iznova ugodno iznenadim kad vidim koliko je pjesma Život nije siv pozitivno utjecala na ljude i da je od moje intimne priče narasla u tako veliku društvena stvar. Lijepo je moći progovoriti o manje ugodnim stranama društvene stvarnosti, ali na njih staviti jedan pozitivan predznak i kao glazbenici mi je sve ovo velika čast i drago mi je da mogu pomoći“, rekla je Mia Dimšić.

Na važnosti fizičke aktivnosti oboljelih od Parkinsonove bolesti, posebno ping-ponga i plesa, ukazali su naši partneri iz Hrvatskog stolnoteniskog saveza i plesači iz zagrebačkog plesnog studija Fredi. Program na Cvjetnom trgu vodio je poznati radijski glas i TV lice Miljenko Cvitković Minja.

“Zbog dobrobiti ping-ponga za bolju pokretljivost oboljelih od Parkinsona, Hrvatski stolnoteniski savez u suradnji sa Svjetskom stolnoteniskom federacijom kreće u realizaciju projekta kojemu je cilj uključenje i šira prisutnost stolnog tenisa u zdravstveno-terapeutske svrhe“, rekao je Zoran Primorac, hrvatska stolnoteniska legenda.

Kao i ranijih godina manifestacija je započela štandom na Cvjetnom trgu gdje su predstavnici Udruge dijelili crvene tulipane kao simbole borbe protiv Parkinsonove bolesti te brošure i letke o samoj bolesti, metodama liječenja u Hrvatskoj, radu Udruge… Uz simbolične donacije građanima su podijeljene torbe i bedževi sa zajedničkim EU logom Europske udruge za Parkinsinovu bolest.

Zahvalni smo Uredu Predsjednice RH, Gradu Zagrebu i Ministarstvu zdravlja što su pristali biti visoki pokrovitelji i ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana Parkinsonove bolesti.

Progam obilježavanja Svjetskog dana Parkinsonove bolesti završava stručno-edukativnim skupom na Kaptolu u prostorijama Tribine Grada Zagreba gdje multidisciplinarni tim Udruge održava niz edukativnih predavanja obiljelima i članovima njihovih obitelji.

Udruga Parkinson i mi koja okuplja više od 400 pacijenata osnovana je u svrhu unaprjeđenja života oboljelih od Parkinsonove bolesti. Kroz edukaciju, terapiju, savjetovanje i povezivanje s različitim stručnjacima oboljeli uče kako se lakše nositi s ovom bolešću u svakodnevnom životu te kako pomoći drugim oboljelima. Ponosni smo što imamo podružnice u Rijeci i Splitu gdje se na sličan način obilježava ovaj dan.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

parkinsova bolest, GRAD ZAGREB, cvjetni trg