Sport

AUSTRIJA: Optužnica protiv Bad Blue Boysa u Salzburgu zbog isticanja nacističkih simbola

Piše: PolitikaPlus/Hina

Državno odvjetništvo u Salzburgu dostavilo je Pokrajinskom sudu optužnicu protiv 14 pripadnika Dinamove navijačke skupine „Bad Blue Boys“ iz Austrije, Švicarske i Njemačke zbog kršenja zakona o isticanju nacističkih simbola, prenose u četvrtak austrijski mediji.

„Optužnica je podignuta protiv 14 muškaraca starosne dobi između 22 i 37 godina zbog veličanja fašističke diktature ustaša“, kaže državni odvjetnik u Salzburgu Marcus Neher, a prenosi dnevnik Salburger Nachrichten.

Optuženima, koji žive u Salzburgu, Beču, Njemačkoj i Švicarskoj i smatraju se pripadnicima navijačke skupine „Exil Boys“, predbacuje se da su u domu oca jednog od optuženih, u Halleinu pored Salzburga, 2015. „veličali ustašku diktaturu“ što je popraćeno i pozdravom „sličnom Hitlerovom pozdravu“ tj. uzdizanjem desne ruke. Isto su ponovili i na ulicama Halleina. Ovi događaji su dokumentirani i nalaze se i na video snimkama.

Prilikom kasnijih pretresa domova optuženih, od kojih desetorica posjeduju i hrvatsko državljanstvo, u Austriji, Švicarskoj i Njemačkoj je, osim materijala koji veliča ustašku diktaturu, pronađen i zabranjen materijal povezan s nacional-socijalističkim režimom.

Optužnica koja obuhvaća 26 stranica još nije pravomoćna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

AUSTRIJA, OPTUŽNICA, BBB, NACISTIČKI SIMBOLI