Hrvatska

JEDINA U DRŽAVI: Općina Muć u nedjelju prijevremeno bira novo općinsko vijeće

Piše: PolitikaPlus/Hina

Općina Muć u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u nedjelju će, jedina u državi, prijevremeno birati novo općinsko vijeće, prethodno je raspušteno jer nije donijelo proračun za ovu godinu, ni odluku o privremenom financiranju.

Svoje mjesto u vijeću s 13 vijećnika želi šest listi: Hrvatske čiste stranke prava (HČSP), HDZ-a, Hrvatske stranke prava (HSP), koalicijska lista HSS/HSU te dvije nezavisne, odnosno liste grupe birača, čiji su nositelji Ivan Šolić i Filip Stupalo, dugogodišnji načelnik općine Muć.

 Nešto više od 3.100 birača moći će glasovati na 13 biračkih mjesta, od 7 do 19 sati.

 Općinu Muć čini 17 naselja u kojima je po posljednjem popisu stanovništva živjelo nešto manje od četiri tisuće stanovnika.

Vijeće raspušteno, načelnik ostao

Hrvatska Vlada raspisala je prijevremene izbore i raspustila općinsko vijeće Muća nakon što nije donijelo proračun za ovu godinu, niti odluku o privremenom financiranju. Vijeće za to, zapravo, nije ni imalo priliku, jer njegova sjednica nikada nije sazvana.

Za razliku od vijeća, na nove izbore ne mora dugogodišnji načelnik općine Stupalo čija je nezavisna lista na lanjskim lokalnim izborima osvojila pet od 13 mjesta u vijeću, a do većine od sedam vijećnika, došla je uz pomoć dvoje vijećnika HČSP-a. Problem je, međutim, nastao, kad je iz te koalicije istupio jedan vijećnik, pa je načelnik Stupalo izgubio većinu. Kako bi ispunio zakonom propisanu obvezu, Stupalo je u studenom vijeću predložio proračun, ali vijeće nije sazvao, pa ono zapravo nije ni imalo priliku odlučivati o proračunu.

Pilot projekt eIzvodi

 Na svih 13 biračkih mjesta u Muću u nedjelju će se provoditi pilot projekt eIzvodi, cilj mu je testirati mogućnost unapređenja izbornog postupka.

Sličan projekt provodio se na lokalnim izborima u svibnju prošle godine, s tom razlikom da su tada birače koji su došli na glasovanju u eIzvodima evidentirali isključivo službenici ureda državne uprave, a u Muću će to raditi i članovi biračkih odbora.

Projekt bi trebao potvrditi bržu evidenciju birača koji su pristupili glasovanju u eIzvodima, nego u pisanim izvacima,  omogućiti provjeru upisa birača na pojedinom biračkom mjestu, lakše popunjavanja zapisnika o radu biračkih odbora. Osim toga, trebao bi omogućiti unos rezultata glasovanja u informatički sustav već na samom biračkom mjestu, dobivanje podataka o odazivu, bez vremenskog odmaka, brže statističke analize birača po dobi, spolu i vremenu izlaznosti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PRIJEVREMENI IZBORI, MUĆ