Svijet

BAGDAD: Irački sud na doživotni zatvor osudio 19 Ruskinja, pripadnica IS-a

Piše: PolitikaPlus/Hina

Glavni kazneni sud u Bagdadu koji sudi za terorizam osudio je u nedjelju na doživotni zatvor 19 Ruskinja zbog pripadnosti džihadističkoj skupini Islamskoj državi (IS), doznaje se od sudskog izvora.

Sve optuženice koje su u sudnici bile s djecom, prvostupanjski sud je proglasio krivima zbog "pripadnosti i pomaganja IS-u", rekao je predsjednik sudskog vijeća tijekom izricanja presude.

Uz 19 Ruskinja, za ista djela na doživotni zatvor je osuđeno i šest Azerbajdžanki i četiri Tadžikinje.

IS je u 2014. zauzeo trećinu iračkog teritorija u munjevitoj ofenzivi, preuzevši kontrolu i nad Mosulom, drugim po veličini gradom u toj zemlji. Džihadisti su poslije potisnuti s područja koja su bili osvojili zahvaljujući ofenzivi iračkih snaga uz pomoć međunarodne koalicije pod vodstvom Sjedinjenih Država.

U Iraku je nedavno osuđeno više stranih državljana optuženih za povezanost s IS-om.

Optuženice su u sudnici komunicirale sa sudom preko prevoditelja.

"Nisam znala da smo u Iraku. S mužem i s djecom sam pošla u Tursku gdje smo planirali živjeti a onda sam odjednom shvatila da sam u Iraku", rekla je optuženica. Taj su argument preuzele i druge.

Sudac je rekao da je jedna od njih, Marijana, bila kršćanka koja se zajedno s mužem obratila na islam. Druge su oduvijek bile muslimanke.

"Sada ćemo o presudi obavijestiti njihove roditelje", rekao je za AFP ruski diplomat nazočan u sudnici.

Na presudu je moguća žalba.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

irak, islamisti, presude, sudovi, ruskinje