Zagreb

Od 7. do 12. svibnja: Zagrebački energetski tjedan ove godine sa čak 40-ak događaja

Piše: PolitikaPlus/Hina

Deveti "Zagrebački energetski tjedan" održat će se od 7. do 12. svibnja ove godine s porukom "Razvoj ne želimo zaustaviti, ali onečišćenje možemo!", a donosi čak 40-ak različitih događaja iz područja energetike i zaštite okoliša, najavljeno je u petak u zagrebačkoj Gradskoj upravi.  

Tjedan će obilježiti niz međunarodnih konferencija, stručnih skupova, dane otvorenih vrata, seminara, predavanja i radionica, najavila je na konferenciji za novinare pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić. 

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević istaknula je da je veliki broj aktivnosti posvećen djeci u dječjim vrtićima i osnovnim i srednjim školama jer upravo se tu, kako je rekla, "gradi svijest".

Marijan Maras, posebni viši savjetnik gradonačelnika Milana Bandića, koji je bio pročelnik Gradskog ureda za energetiku i zaštitu okoliša kada se Tjedan počeo održavati, istaknuo je kako tradicija njegova održavanja govori sama za sebe.   

Ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac kazao je kako projekcije pokazuju da će Zagreb do 2020. ostvariti zacrtanih 21 posto smanjenja emisija CO2 u odnosu na 2008. Istaknuo je da se u Zagrebu radi puno projekata, a u tijeku je veliki projekt pripreme rekonstrukcije javne rasvjete, investicije vrijedne 50 milijuna eura. Najavio je i da će se do lipnja dovršiti novi Akcijski plan energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras istaknuo je da je misija Sveučilišta u Zagrebu, kao najvećeg i najstarijeg sveučilišta u regiji, društvena dobrobit cijele domovine i zato uvijek sudjeluju u takvim hvale vrijednim projektima. 

Zagrebački energetski tjedan počet će u ponedjeljak, 7. svibnja u 9 sati u zagrebačkim dječjim vrtićima (na 206 lokacija), igraonicom pod nazivom "Pričajmo o energiji i čuvajmo okoliš". Istovremeno, u Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj počet će stručni skup studenata fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom "Mi imamo rješenja: vizije novih generacija za zeleni razvoj". 

U 10 sati u Elektrostrojarskoj obrtničkoj školi održat će se prezentacija "Korištenje energije vjetra u malim vjetroelektranama", a na Fakultetu elektrotehnike i računarstva "Dan otvorenih vrata - Energetika na FER-u".

U utorak, 8. svibnja, u 8 sati, u svim prvim razredima zagrebačkih osnovnih škola održat će se satovi nastave pod nazivom "Pričaj mi o energiji", a u Starogradskoj vijećnici u 9 sati počet će tradicionalni međunarodni stručni skup Hrvatske komore arhitekata pod nazivom "IX. Zeleni dan Hrvatske komore arhitekata" te seminar Hrvatske komore inženjera strojarstva i Hrvatske komore inženjera elektrotehnike. U Hrvatskom autoklubu održat će se međunarodni stručni skup pod nazivom "10 Zlatnih pravila u prometu", a u Tehnološkom parku na Zagrebačkom velesajmu radionica o projektu "Together - Ušteda energije kao pravi odabir".

U srijedu, 9. svibnja u 8 sati u svim prvim razredima zagrebačkih srednjih škola održat će se sat nastave pod nazivom "Sat za 'Klimu i energiju!", a u 10 sati u Tehnološkom parku na Zagrebačkom velesajmu počet će međunarodna konferencija "Gradovi - svjetionici u energetskoj tranziciji", a na Arhitektonskom fakultetu "Energetski dan Arhitektonskog fakulteta".

U četvrtak, 10. svibnja, održat će i simpozij o zelenoj gradnji koji organizira Hrvatski savjet za zelenu gradnju, a Hrvatska gospodarska komora organizirat će konferenciju "Napredna industrija za zelenu budućnost". Također, na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, odnosno laboratoriju za obnovljive izvore energije, održat će se Dan otvorenih vrata.

U petak, 11, svibnja, dan otvorenih vrata održat će se u Hrvatskoj stručnoj udruzi za Sunčevu energiju (HSUSE), Tehničkom muzeju Nikola Tesla i HEP ESCO-u, a zakazan je i stručni skup Obrtničke komore Zagreb.

Deveti "Zagrebački energetski tjedan" završit će u subotu, 12. svibnja središnjim događanjem na Trgu bana Jelačića pod nazivom "EE Info dan", na kojem će brojni izlagači prezentirati svoje proizvode i usluge te razgovarati s građanima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

energija, zagrebački energetski tjedan