Svijet

NJEMAČKA: Trier se priprema za prosvjede na 200. rođendan Karla Marxa

Piše: PolitikaPlus/Hina

Policija u njemačkom gradu Trieru priprema se za stotine prosvjednika koji će se okupiti u subotu u sklopu obilježavanja 200. godišnjice rođenja najkontroverznije osobe rođene u tom gradu - ekonomista i oca komunizma Karla Marxa. 

Vrhunac rođendanske proslave koja je službeno započela u petak trebala bi se dogoditi kasno u subotu kad će biti otkriven 5,5 metara visok spomenik Marxu koji je poklonila Kina. 

No potpredsjednik udruge pisaca PEN u Njemačkoj zatražio je da se otkrivanje kipa odgodi dok se ne oslobodi kineska pjesnikinja Liu Xia, udovica dobitnika Nobelove nagrade i aktivista za ljudska prava Liua Xiaoboa, iz kućnog pritvora te dok joj se ne dopusti da napusti Kinu. 

U gradu će biti i predstavnici protuimigrantske Alternative za Njemačku (AfD) koji planiraju održati tihi mi mohod za žrtve komunizma, a održat će se i nekoliko bdijenja za Falun Gong, kineski vjerski pokret koji je zabranjena u Kini. 

U isto vrijeme je planirana i demonstracija protiv "kapitalizma i eksploatacije" u organizaciji marksističkog saveza koji uključuje članove ljevičarske stranke Die Linke i Njemačke komunističke partije. 

Policija tvrdi kako se planira i kontraprosvjed maršu AfD-a. 

Savezna država Falačko Porajnje je u dva muzeja u centru Triera postavila izložbu "Karl Marx (1818.-1883.), život - rad - utjecaj do danas" na kojoj se može vidjeti više od 400 izložaka iz desetak njemačkih pokrajina. 

Dvije partnerske izložbe otvorene su i u Muzeju katedrale i u rodnoj kući Karla Marxa. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

karl marx, NJEMAČKA, AFD