Hrvatska

ZAGREB: Kino na otvorenom za Dan Europe

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj organizira u srijedu, 9. svibnja na Dan Europe, kino na otvorenom u sklopu kojega će se na Europskom trgu, prikazati pet kratkometražnih filmova istaknutih europskih redatelja, među kojima je i Dalibor Matanić.

Uz Matanićev, premijerno će se prikazati i filmovi poljskog autora Tomasza Koneckija, njemačkog Matthiasa Hoenea, grčkog Yorgosa Zoisa i finske redateljice Zaide Bergroth.

Kako je najavljeno, cilj je tim filmovima potaknuti dijalog s mladim Europljanima o utjecaju koji Europska unija ima na njihov svakodevni život.

Projekcijom filmova Europska komisija predstavlja novu kampanju #EUandME,  namijenjena mladima od 17 do 35 godina koje informira o vrijednostima, pogodnostima i pravima Europske unije, te o načinima na koje im Europska unija može pomoći u ostvarenju njihovih strasti i ambicija.

Kampanja se u svibnju pokreće u svim državama članicama i trajat će 18 mjeseci, a uključuje i poticajne priče građana koji su iskoristili mogućnosti EU-a da bi ostvarili svoje želje i ambicije te natječaj za mlade redatelje.

Program se u Zagrebu održava od 18 do 23 sata, a uz kratkometražne filmove prikazat će se i dugometražni igrani film "Comic Sans" Nevija Marasovića.

Uz projekcije na Europskom trgu je organiziran i glazbeni program, nastupaju Damir Kedžo i Zsa Zsa, a pripremljene su, među ostalim, besplatne kokice te prigodne nagrade. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DAN EUROPE, FILMOVI